Stembureaus gesloten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op de Filipijnen zijn de stembureaus voor de tussentijdse verkiezingen weer gesloten. Volgens de eerste voorlopige resultaten staan de door de president Rodrigo Duterte gesteunde kandidaten aan kop voor de senatorverkiezingen. De meeste stembureaus zijn om 18.00 uur (12.00 uur Belgische tijd) gesloten. In enkele districten bleven de bureaus iets langer open vanwege problemen met de telmachines of incidenten. Volgens het leger waren de verkiezingen in het algemeen een succes.

"In heel het land werden amper gevallen van het verstoren van de vrede en de orde geregistreerd en gemeld", aldus woordvoerder van het leger Noel Detoyato. "Er waren last minute pogingen om het verloop van de verkiezingen te belemmeren, maar die werden meteen gestopt door onze ordediensten."

De Filipijnen verkiezen 12 van de 24 senatoren en zo'n 245 parlementsleden, maar ook ruim 17.000 lokale mandatarissen waaronder meer dan 200 burgemeesters en gouverneurs. De tussentijdse verkiezingen worden beschouwd als een referendum over het beleid van de in juni 2016 verkozen president Rodrigo Duterte, die naar verwachting zijn greep op de macht zal kunnen versterken.

Het belangrijkste is de verkiezing van de nieuwe senatoren, omdat de Senaat tot nu toe gezien werd als een plek waar tegenwicht kon geboden worden aan Duterte. De instelling heeft een grote invloed op de mate waarin hij zijn beleid kan implementeren. De officiële resultaten worden binnen enkele dagen aangekondigd door de kiescommissie.

bron: Belga