Sterkste ijs van Noordpool scheurt voor het eerst open

Voor de kust van Groenland is het oudste nog bevroren stuk zee-ijs voor de eerste keer ooit opengebroken. De abnormale temperaturen van februari en eerder deze maand hebben de ijsvlakte zo verdund dat de stukken beweeglijker zijn worden. Ze drijven nu verder de zee, waardoor de schade wat nooit helemaal hersteld kan worden.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

"Schrikwekkend". Zo noemt Thomas Lavergne van het Noors Meteorologisch Instituut het nieuws dat het oudste en dikste ijs in het Noordpoolgebied opengebroken is. Het is de eerste keer sinds het begin van de metingen in 1970 dat zoiets gebeurt. Normaal blijft het ijs heel het jaar door bevroren, ook in de zomer. De laag kan vier tot twintig meter dik zijn, maar de uitzonderlijke temperaturen van februari en deze zomer hebben de laag zodanig aangetast dat het niet opgewassen was tegen de windstromen. Die hebben het ijs verder weggeduwd dan ooit tevoren.

Het laatste ijsgebied

"Bijna al het ijs ten noorden van Groenland is uiteengevallen en opgebroken en daardoor beweeglijker", stelt Ruth Mottram van het Deens Meteorologisch Instituut. "Het is ongebruikelijk dat er daar open water is. Het werd daar tot nu toe vaak 'het laatste ijsgebied' genoemd, omdat wetenschappers dachten dat dit de laatste plek van het Noordpoolgebied zou zijn waar de opwarmende aarde het smeltproces zou beïnvloeden. De waarnemingen van de voorbije week wijzen erop dat die zich misschien wel meer naar het westen bevindt."

Het is nog onduidelijk hoelang het deel van de ijslaag open zal zijn. Zelfs al is het binnen enkele dagen weer dichtgevroren, dan nog is er onherroepelijke schade aangericht. Het dikke, oude zee-ijs is van zijn gewoonlijke locatie verder de zee ingedreven. Daar zal het terechtkomen in warmere stromen, waardoor het sneller zal smelten.