Studeren kan je leren: vijf studietips
Zoek je eigen ritme
Studeren is een beetje zoals eten: iedereen heeft andere behoeftes. Het is dus belangrijk dat je zo snel mogelijk uitzoekt wat voor jou precies werkt. Ben je een vroege vogel? Dan loont het misschien om voor de les nog een uurtje achter de boeken te kruipen. Of omgekeerd: wie niet uit z'n bed geraakt, reserveert beter ‘s avonds nog wat tijd om de lessen van die dag te herhalen. Vergeet ook zeker niet om voldoende pauzes te nemen tijdens het studeren.
Creëer overzicht
In het middelbaar bleef de leerstof voor één vak vaak beperkt tot één boek. Dat is niet langer het geval op de hogeschool of de universiteit. Daar heb je vaak verschillende boeken, die nog aangevuld worden met powerpoints of wetenschappelijke. artikels. En alsof dat nog niet genoeg is, maak je ook tijdens de les nog je eigen nota's. Daarom is het belangrijk om al die verschillende informatiebronnen samen te voegen. Zo creëer je overzicht. Idealiter slaag je erin om maximaal twee studiemiddelen over te houden: een handboek en je slides met eventuele nota's.
Studeer hardop
Toegegeven, je kotgenoten stellen er zich misschien vragen bij, maar hardop leren helpt écht om de leerstof beter te verwerken. Zeker wanneer je in je eigen woorden samenvat wat je professor bedoelt, is dit een heel efficiënte studiemethode. Wie niet graag tegen de planten en of de muur spreekt, kan eens proberen om de cursus economie aan de hond uit te leggen. We kunnen alleen niet garanderen dat je viervoeter er daadwerkelijk iets van zal begrijpen.
Sport is sleutel tot succes
Het is verleidelijk om tijdens je studiepauze even in de zetel te gaan liggen, hoewel dit niet bepaald bevorderlijk is voor de concentratie. Een leuk alternatief is even rechtstaan, maar idealiter trek je naar buiten. Zo voorzie je je hersenen van meer zuurstof, wat de concentratie opkrikt. Maak een ommetje met de hond of speel een partijtje badminton met de kotgenoot naast je. Zo kan je er met een fris hoofd in de boeken vliegen.
De 8-8-8-regel
Ritme en regelmaat zijn van levensbelang voor de efficiënte student. De 8-8-8-regel kan je hierbij helpen. Concreet bedoelen we daarmee dat je 8 uur slaapt, 8 uur studeert en 8 uur ontspant. Die verhoudingen kunnen soms wat verschuiven tijdens examenperiodes, maar doorheen het jaar is dit een goede maatstaf. Die ontspanning hoeft ook niet per se uren te duren: soms kan het voldoende zijn om gewoon een warm bad te nemen of gezellig samen te eten.