Suikerdrankjes verantwoordelijk voor 184.000 doden per jaar

Wereldwijd overlijden er per jaar meer dan 184.000 volwassenen aan de consumptie van suikerhoudende dranken. Dat komt overeen met het aantal slachtoffers die geveld worden door astma of door griep. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Frisdranken, vruchtensappen, sportdranken en gezoete ijsthee zijn een pak minder onschuldig dan je op het eerste zicht zou denken. Volgens wetenschappers van de Amerikaanse Tufts universiteit zorgen de suikerbommen voor de dood van maar liefst 184.000 mensen wereldwijd. Ze schatten dat diabetes verantwoordelijk is voor 133.000 slachtoffers per jaar. Hartproblemen of kanker voor de rest.

Ongeveer driekwart van de slachtoffers woont in ontwikkelingslanden, waar frisdrank minder geassocieerd wordt met een ongezonde levensstijl. In de top drie staan landen als Mexico, Zuid-Afrika en Marokko. Deze conclusies schreven ze neer in het wetenschappelijke magazine Circulation.

Hoewel ons land niet onderzocht werd, vallen we hoogstwaarschijnlijk in dezelfde categorie als landen als Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Polen en Italië. Dat zou betekenen dat er in totaal zo'n 396 sterfgevallen zijn per jaar, of iets meer dan één per dag.

Ook al vonden de onderzoekers geen direct verband tussen de consumptie van suikerdrankjes en de sterftecijfers, ze raden toch aan om cola, fanta en andere frisdranken te schrappen van het menu en te vervangen met bijvoorbeeld water of melk.