Te veel met je smartphone bezig zijn, maakt je depressief

Een smartphone kan je niet meer wegdenken uit de hand van een tiener. Adolescenten zijn afhankelijk van hun mobieltje en dat heeft een grote impact op hun hersenen. Zo zorgt een verslaving voor depressie en angsten.
door
lisa.theunis
Leestijd 1 min.

Uit een studie aan de universiteit van Seoel blijkt dat tieners die te vaak met hun smartphone bezig zijn, met een onevenwicht in hun brein kampen. Bijgevolg ervaren de adolescenten met een grote afhankelijkheid van hun gsm meer angsten en slapeloosheid. Ook hebben zij een grotere kans op een depressie.

Verslaafde tieners vs gezonde tieners

De onderzoekers hebben negentien verslaafde tieners vergeleken met negentien gezonde adolescenten. Daarnaast kregen twaalf van de verslaafde tieners therapie. De professoren deden verschillende tests om de mate van verslaving te controleren en vroegen wat de impact van het smartphonegebruik was op het dagelijkse leven van de adolescenten.

Chemische stoffen in de hersenen

Het brein bevat chemische stoffen, waarvan één de hersensignalen vertraagt en een andere de hersencellen elektrisch actiever maakt. Wanneer je te veel hebt van de eerste stof, heb je meer kans op een depressie en angsten. De verslaafde tieners hadden meer van die chemische stoffen in hun brein.

De therapie zorgde ervoor dat de hoeveelheid stoffen genormaliseerd werd. Let dus zeker op met je smartphonegebruik, want eerder onderzoek in Londen toonde aan dat het even verslavend is als alcohol en drugs.