Tegen 2024 hoopt Belgische voetbalbond op dubbel zoveel voetballende vrouwen en meisjes
De belangrijkste peiler van het plan dat de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) dinsdag voorstelde voor het vrouwenvoetbal, is de uitbouw van een bredere basis. Met diverse programma's wil de KBVB tegen 2024 dubbel zoveel meisjes en vrouwen aan het voetballen krijgen: van 40.000 naar 80.000 op vijf jaar tijd dus. Vandaag telt ons land net geen 40.000 speelsters. Binnen het actieplan 'The World is at our Feet' ambieert de KBVB een verdubbeling van dat aantal. "We hebben de lat hoog gelegd, conform de UEFA-richtlijnen. Maar we zijn ervan overtuigd dat de Red Flames ook van een brede basis kunnen profiteren", zei Katrien Jans, manager vrouwenvoetbal van de KBVB.
Van de ruim 38.000 voetbalsters in België, bestaat het merendeel uit volwassen vrouwen. "We hebben geconstateerd dat er een omgekeerde piramide is: er zijn minder vrouwen van 18 jaar die voetballen. Daarom is die verdubbeling zo belangrijk."
De KBVB, samen met Brussels Football en de amateurvleugels, gaat nieuwe speelsters dan ook vooral zoeken op de scholen. "Jaarlijks zullen we 80 tot 100 scholen bezoeken om er voetbalinitiaties voor jonge meisjes te geven. Zo hopen we ze te prikkelen om onze sport te beoefenen. Dat scholenplan zal in samenwerking gebeuren bij lokale clubs, waar geïnteresseerden zich dan meteen kunnen aansluiten", aldus Jans. Red Flames Shari Van Belle en Elena Dhont worden de gezichten van deze scholencampagne, die eind september gelanceerd wordt.
Het scholenplan gaat gepaard met een globaal plan voor heel België, waarbij vertegenwoordigers van de KBVB meisjes tussen 11 en 12 jaar op specifieke locaties - zoals voetbalpleintjes - gaat opzoeken. De KBVB organiseert ook een rondreizend voetbalattractiepark en een interscholencup.
Daarnaast stapt de KBVB samen met zes andere federaties ook in een pilootproject dat wordt gedragen door de UEFA en Disney. "Meisjes ontwikkelen zich anders dan jongens. Daarom hebben UEFA en Disney een unieke coachingtechniek ontwikkeld. Jaarlijks wordt er met 30 clubs en scholen gewerkt om dit systeem -specifiek toegespitst op meisjes - te testen", legt Jans uit.
Om de basis te verbreden, is het een echte meisjescompetitie nodig. Vandaag spelen nog heel wat meisjes competitie in een gemengde ploeg, wat zorgt voor een rem op de groei van vrouwenvoetbal. Meisjes haken sneller af of raken ontmoedigd om de sport te beoefenen, stelt Jans. "In gemengde ploegen worden vrouwen op sleutelposities niet echt ontwikkeld. Tessa Wullaert bijvoorbeeld startte op de rechtsback in gemengde ploegen, terwijl ze nu een spits is." Daarom zal de KBVB binnenkort een competitie starten voor meisjes in de leeftijdscategorieën U7, U9 en U11.
bron: Belga