Televisiekijken dankzij een tomaat
Een groep doctoraatstudenten aan de South Dakota School of Mines & Technology, Princeton University en Florida Gulf Coast wilden iets doen aan de enorme voedselverspilling in Florida. Daar worden jaarlijks zo'n 369.000 ton tomaten gedumpt in stortplaatsen en waterwegen, met ernstige milieuproblemen tot gevolg. Ze kwamen daarom op het idee om afvaltomaten een tweede leven te schenken door er groene energie uit op te wekken.
Disney World
De wetenschappers gebruiken bacteriën om misvormde, beschadigde of rotte tomaten af te breken en te oxideren. Hierdoor ontstaat er een chemische reactie waarbij elektronen vrijkomen die in een brandstofcel kunnen opgeslagen worden als bron van elektriciteit, dus in een zogenaamde 'tomaatbatterij'. De batterij heeft een enorm potentieel waardoor het tomatenafval van de Amerikaanse staat voldoende energie zal leveren om drie maanden per jaar Disney World van elektriciteit te voorzien. Goed dus voor zo'n zestig vierkante kilometer aan hotels, pretparken, golfterreinen en winkelcentra.
Caroteenpigment
De onderzoekers kozen niet enkel voor tomaten als energie-opwekker om het overschot in Florida weg te werken. Tomaten zijn zeer geschikt voor dit project omdat ze een felrood caroteenpigment bevatten dat een perfecte katalysator bleek voor elektrische ladingen. Hoewel de opgewekte energie uit 10 milligram tomaat slechts 0,3 Watt bedraagt, zijn de doctoraatstudenten ervan overtuigd dat verder onderzoek kan leiden tot een grotere hoeveelheid groene energie.
Foto Pixabay