Temperatuur maakte immense sprong tussen 2014 en 2016
Ter vergelijking: tussen 1900 en 2013 steeg de wereldwijde temperatuur amper met 0,9 graden Celsius. Volgens onderzoekers van de University of Arizona betekent dat dat de totale opwarming op drie jaar tijd met 25% toenam. Het gaat met andere woorden om een record sinds het meten van de temperaturen.
Extreme weersomstandigheden
"Als klimaatonderzoeker vind ik het opmerkelijk om te bedenken dat de atmosfeer van onze planeet zo snel en zo veel kan opwarmen", reageert een van de wetenschappers, Jonathan Overpeck. Deze stijging is niet alleen opvallend, maar ook zorgwekkend. Tussen 2014 en 2016 ging de snelle opwarming immers gepaard met extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven, extreme droogte, overstromingen, het smelten van het poolijs en het verbleken van koraal.
Wat is nu de oorzaak van de snelle opwarming? Voor een deel kunnen we met de vinger wijzen naar El El Niño. Dat is, kort gezegd, een natuurverschijnsel waardoor zeewater opwarmt. Maar de grootste boosdoener zijn wijzelf, en meer bepaald de toename van de broeikasgassen in de atmosfeer.
Geen al te rooskleurig toekomstbeeld
De vorsers bekeken ook wat ons nog te wachten staat. Om te voorspellen of er nog zulke extreme temperatuursprongen zullen optreden, speelt vooral de uitstoot een belangrijke rol.
Overpeck en zijn onderzoeksteam vrezen dat de uitstoot van broeikasgassen na 2020 nog zal groeien. In dat geval mogen we ons de komende tachtig jaar nog verwachten aan drie tot negen van zulke temperatuursprongen. Als we het tij toch kunnen keren vanaf 2020, ziet het toekomstbeeld er iets beter uit. Dan treedt er nog maar één keer zo'n rappe temperatuursprong van 0,24 graden Celsius op.
"Als we onze uitstoot kunnen verminderen, kunnen we eindelijk een halt toeroepen aan het aantal records dat blijft sneuvelen, en de bijhorende gevaren en risico's", besluit onderzoeker Jianjun Yin.