Test-Aankoop eist miljoenen van NMBS

De zaak van Test-Aankoop tegen de NMBS gaat vandaag van start. De consumentenorganisatie eist per reiziger 40 euro schadevergoeding voor acht stakingsdagen het afgelopen jaar.
door
Matthias
Leestijd 2 min.

Test-Aankoop diende op 23 november een eis tot schadevergoeding in bij de Brusselse rechtbank van koophandel. Vandaag wordt die collectieve vordering voor de eerste maal behandeld door de Brusselse handelsrechter.

Die moet onder andere beslissen voor wie een eventuele schadevergoeding zal gelden. Ofwel moeten de betrokkenen laten weten dat willen deelnemen, ofwel wordt ervan uitgegaan dat alle reizigers automatisch tot de groep behoren. Het eerste systeem is de ‘opt-in', het tweede is een ‘opt-out'.

De schadevergoeding geldt voor de periode van december 2014 tot 9 oktober 2015. Test-Aankoop zal de rechter vragen om de class action voor alle reizigers te laten gelden, dus niet enkel voor wie mee in de groepsklacht stapt. De handelsrechter zal volgens Test-Aankoop eerst bekijken of de zaak ontvankelijk is en vervolgens de onderhandelingen opleggen die de wet voorziet. Die zouden drie tot zes maanden in beslag kunnen nemen, zo zegt de consumentenorganisatie.

«De minimale vergoeding per niet-gepresteerd traject bedraagt 2,50 euro. Vermits een reiziger een heen- én een terugtraject maakt en er acht stakingsdagen zijn geweest, vraagt Test-Aankoop een schadevergoeding van 40 euro per gebruiker. Uitgaande van 350.000 reizigers met een NMBS-abonnement, loopt de totaal gevraagde som op tot 14 miljoen euro», zo klinkt het.

Nieuwe stakingen

Intussen hebben de Franstalige takken van de socialistische en christelijke spoorbonden een stakingsaanzegging ingediend voor 6, 7, 21, 22 en 23 januari. Dat deelden CSC Transcom en CGSP Cheminots gisteren mee, na afloop van het sturingscomité van de spoorwegen.

GEEN TIJD OM HET PERFECTE KERSTCADEAU TE KOPEN?

Geen nood. Bezoek onze pop-up webshop voor leuke, verrassende deals van de dag. De aantallen zijn beperkt, snel zijn is de boodschap!