Tien tips om makkelijk plasticvrij te leven

Onze afvalberg wordt steeds groter en we kunnen niet steeds wachten op de maand mei om plasticvrij te leven. Daarom doen we beter iedere dag een inspanning om onze planeet een handje te helpen. Op het eerste zicht lijkt dat moeilijk, maar dankzij deze tien tips zal je al heel wat minder plastic verspillen en zo duurzamer kunnen leven.
door
chloe.festraets
Leestijd 3 min.

1. Zeg nee tegen plastic

Om plasticvrij te leven moet je durven nee te zeggen. Drink je cocktail op café zonder rietje of neem een herbruikbare vork van thuis mee om je lunch op te eten. Kies eens niet voor een meeneemslaatje in een plastic bordje met een plastic vorkje, maar maak thuis je eigen lunch klaar. Bovendien ben je meteen zeker dat het vers is en dat je alle ingrediënten lust.

2. Neem een drinkbus of thermos mee

Velen onder ons doen het al, je water bijvullen in een drinkbus. We gebruiken enorm veel plastic waterflesjes en dat is eigenlijk nergens voor nodig. Op de meeste plekken in ons land is water uit de kraan perfect drinkbaar.

Heb je ook nood aan een koffietje onderweg? Giet die dan thuis in je thermos, in plaats van eentje te gaan halen in een wegwerpbeker. Zo verbruik je niet alleen minder afval, maar zal je koffie ook langer warm blijven.

3. Ga winkelen in een verpakkingsvrije winkel

België telt al heel wat verpakkingsvrije winkels. Daar vind je niets wat in plastic verpakt zit en moet je je eigen potten meenemen om daar je producten in te stoppen. Zo verspil je geen overbodig verpakkingsmateriaal en kan je nog steeds rekenen op vers eten.

4. Kies voor plasticvrij alternatief

Heb je in de winkel de keuze tussen eieren die in een karton verpakt zitten of eieren in een plastic verpakking? Kies dan voor de eerste, meest milieubewuste optie.

5. Recycleer

Sorteer je afval op de juiste manier met een onderscheid tussen PMD en restafval. Plastic flesjes krijgen bijvoorbeeld een nieuw leven als vulling voor matrassen en slaapzakken. Ook brikken worden omgevormd tot kartonnen dozen, enveloppen en zelfs papieren zakdoeken.

6. Hergebruik zoveel mogelijk

Gooi niet iets weg wat je nog perfect kan hergebruiken. Als je bijvoorbeeld soep in de winkel haalt, was het potje dan af en houd het bij. Dit kan nog van pas komen wanneer je iets in de diepvries moet bewaren.

7. Koop in grote hoeveelheden

Laat kleine verpakkingen links liggen in de winkel en koop voedingsproducten, die niet snel bederven, in grote verpakkingen. Dat zorgt ook voor veel minder afvalverbruik.

8. Ga naar een tweedehandswinkel

Vintage is in de mode en daar kan je gebruik van maken. In een tweedehandswinkel kan je leuke dingen vinden voor een spotprijsje. Aangezien het geen nieuwe spullen zijn, komt er geen productieproces aan te pas en leef je duurzamer.

9. Draag zorg voor wat je al hebt

We leven helaas in een wegwerpmaatschappij. Nieuwe dingen zijn leuk en het is daarom ook heel makkelijk om oude spullen daarvoor te vervangen, ook al is je vorige stuk niet versleten. Stel de aankoop van je nieuwe smartphone maar uit tot je oude exemplaar echt niet meer mee kan.

10. Ga naar de markt

Op de markt zijn verse producten te vinden zonder plastic verpakking. Ideaal dus voor het milieu.