Tiener vindt revolutionaire zaklamp uit
Vorig jaar nam de 16-jarige Ann Makosinski deel aan de lokale wetenschapsbeurs in Victoria in Canada. Geïnspireerd door een Filipijnse vriendin, die het slecht deed op school doordat ze thuis geen verlichting had en dus niet kon leren, maakte ze een zaklamp zonder batterijen.
De zaklamp werkt met Peltiertegels, die elektriciteit opwekken wanneer één kant zo'n 5 graden kouder is dan de andere kant. De tegels zitten verwerkt in een holle buis uit aluminium en zijn verbonden aan enkele LED-lampjes. Wanneer je de buis vastgrijpt wordt de éne kant van die tegels warmer door de warmte van je hand. Doordat de zaklamp hol is, blijft de andere kant van de tegels koel en wordt er elektriciteit opgewekt. De zaklamp werkt dus door de warmte van een hand.
Op die lokale wetenschapsbeurs werd ze slechts tweedes met haar zaklamp, maar haar leerkracht biologie vond dat ze met het project moest deelnemen aan de Google Science Fair. In september kreeg ze een brief van Google dat ze bij de laatste vijftien deelnemers van de wereld zit en mocht afzakken naar hun hoofdkwartier in Mountain View.
Zonder verwachtingen trok Ann met haar zaklamp naar Mountain View. Haar verbazing was gigantisch toen haar naam werd afgeroepen als winnaar van haar leeftijdscategorie. Ze won een trofee gemaakt uit Lego, een bezoek aan het Lego-hoofdkwartier in Denemarken en een studiebeurs van 18.300 euro.
Sinds haar overwinning heeft ze al drie TED-speeches gehouden en zat ze zelfs in een aflevering van de Amerikaanse talkshow The Tonight Show. Ondertussen werkt ze rustig verder om haar zaklamp efficiënter te maken. Die geeft mogelijk een goedkope lichtbron aan de 1,2 miljard mensen op de wereld die zonder elektriciteit leven.
Een voorstelling van Ann haar revolutionaire zaklamp:
Een TED-speech van Ann: