Tips om de historie van jouw stad vast te leggen
Steden zijn punten waar veel zaken samenkomen. Niet alleen mensen, ook allerlei routes, verhalen en zelfs historische veranderingen treffen er elkaar. Verandering in cultuur, in maatschappij... Met een oplettend oog vind je heel wat zichtbare herinneringen van hoe de stad vroeger was. De moeite nemen om die details te ontdekken loont, want het kan ook prachtige foto's opleveren. De onderstaande tips van Canon helpen je de geschiedenis van jouw stad te fotograferen.
Gebruik een groothoeklens...
Indrukwekkende gebouwen fotograferen is niet eenvoudig, zeker als de ruimte beperkt is. Een groothoeklens laat je toe de architectuur van een stad in zijn geheel vast te leggen, zelfs je niet veraf kan gaan staan. Hoge gebouwen kan je ook in het kader krijgen door de camera op zijn kant te houden. Als je je camera naar achteren laat hellen, lijkt het bovendien net alsof het gebouw gaat omvallen.
... Of een tele(zoom)lens
Langere lenzen hebben een dubbele functie. Enerzijds isoleren ze details om de resterende architectonische elementen eruit te laten springen. Ze persen een scène als het ware samen. Anderzijds maakt een telelens een scène platter als je die op grote afstand gebruikt.
Als je de indruk wil geven dat een nieuw gebouw dicht bij oudere gebouwen in de achtergrond staat, kan je een paar stappen achteruit doen en inzoomen met een telelens. Omdat alles platter lijkt, is het net alsof de gebouwen dichter bij elkaar staan.
Zet oud en nieuw naast elkaar
Contrasten tussen oud en nieuw geven de evolutie van een stad weer. Zo zie je de splendeur van weleer zij aan zij met de technologische vooruitgangen van vandaag. Ga op zoek naar een historisch gebouw dat overschaduwd wordt door een wolkenkrabber of een oud standbeeld dat waakt over een drukke winkelstraat.
Zoek een ander standpunt op
Verschillende standpunten plaatsen je stad in een andere historisch daglicht. Ga door de knieën in een kasseistraatje dat leidt naar een moderne constructie om een contrast vast te leggen. Beklim een historisch monument om een standpunt te vinden dat honderden jaren terug ook al bestond of baan je een weg naar de top van een wolkenkrabber om het uitzicht van de nieuwe wereld te ontdekken. Wees zeker niet bang om te experimenteren, het resultaat kan je verrassen!
Zwart-wit of sepia
Het gebruik van zwart-wit legt meteen de nadruk op het verleden in je foto's en verhoogt bovendien het contrast. Zo kan je structuren nog beter laten uitkomen of de verschillen tussen oud en nieuw onderstrepen. Sepia maakt alles dan weer iets minder scherp maar geeft een ouderwetse, nostalgische toets aan je foto's.
Het allerbelangrijkste is natuurlijk de je erop uittrekt met je fototoestel en erop los experimenteert! Heb jij een pareltje van een foto geschoten? Stuur die dan zeker in voor de Metro Photo Challenge en wie weet mag jij binnenkort India op de gevoelige plaat vastleggen!