Toename keizersnedes veroorzaakt omgekeerd Darwin-effect
Vandaag kiest de een op de vijf Belgische vrouwen al dan niet gedwongen voor een keizersnede. Ook in andere landen is het aantal keizersnedes in stijgende lijn. In Groot-Britannië gaan een op de vier vrouwen voor een geboorte via operatie. Volgens Philipp Mitteroecker van het departement Theoretische Biologie van de universiteit van Wenen leidt deze tendens tot een beïnvloeding van de menselijke evolutie.
Sinds de mens op twee benen rechtop loopt is het bekken van vrouwen steeds smaller geworden. Boorlingen met een groot uitgevallen schedel riskeerden zo moeilijkheden te ondervinden tijdens hun geboorte. Dankzij de opkomst van de keizersnede worden ook deze kinderen zonder complicaties geboren, waar ze vroeger het leven lieten en dikwijls ook nog eens hun moeder mee sleurden in hun dood. Hierdoor kunnen zowel moeder als nageslacht hun genen nog doorgeven en een omgekeerd Darwin-effect veroorzaken.
Kanttekeningen
Vakblad New Scientist' plaatst enkele vraagtekens bij de stelling van Mitteroecker. Zo baseert de wetenschapper zich op een theoretische analyse en heeft hij geen harde bewijzen heeft. Het tijdschrift ziet ook andere redenen voor de stijging van het aantal keizersnedes. Zo zou de leeftijd van de gemiddelde moeder stijgen, waardoor een bevalling op natuurlijke wijze steeds ingewikkelder wordt. Een toename van het gemiddeld gewicht van moeders zou ook meespelen. Ziektes als diabetes zorgen voor een bevalling in de operatiekamer.