Trump zet partijgenoot onder druk om verkiezingsresultaat Georgia aan te passen (video)
Onverbloemd heeft de president zijn partijgenoot ertoe aangezet "genoeg stemmen voor hem te vinden" en het resultaat "opnieuw te berekenen". Volgens de Post deed Trump dit smekend, en dreigend met strafrechterlijke vervolging, op een gegeven moment waarschuwend dat Raffensperger een "groot risico" nam.
Trump wilde dat de ambtenaar het resultaat nog eens zou onderzoeken "met mensen die antwoorden willen". Na afloop bestempelde de president zijn onwrikbare partijgenoot als "onwetend".
Trump heeft in Georgia nipt verloren van zijn Democratische uitdager Joe Biden, met name met 11.779 stemmen.
"Kijk. Alles wat ik wil is dit. Ik wil gewoon 11.780 stemmen vinden, wat een meer is dan degene die ik heb. Want ik heb in de staat gewonnen en het is niet eerlijk mij zo de zege te ontnemen", zegt Trump in de video. "Onmogelijk dat ik in Georgia heb verloren". Waarbij hij ook zei met honderdduizenden stemmen te hebben gewonnen.
In Georgia zijn de stemmen twee keer herteld. Ondanks de beweringen van Trump zijn er ook geen aanwijzingen van fraude gevonden.
Raffensperger biedt tegenwerk
Raffensperger probeerde tijdens het "verwarde en soms onsamenhangende" gesprek zijn partijgenoot diets te maken dat hij zich baseert op doorprikte samenzweringstheorieën, dat hij steunt op verkeerde informatie en dat de zege van Biden eerlijk en juist is. "Wij geloven dat onze tellingen kloppen", zei de secretary of state ook, eraan toevoegend dat de resultaten ook bij rechtbanken staande zijn gebleven.
Trump vertelde Raffensperger ook dat, als hij niets deed, dit een schaduw kan werpen op de kansen van de twee Republikeinen die woensdag tijdens een tweede ronde hun Senaatszetel verdedigen. De president zei maandag op een verkiezingsmeeting in Georgia de fraude te zullen aankaarten.
Volgens de krant toont het telefoontje aan hoe "bezeten en vertwijfeld" Trump door zijn nederlaag is. Hij gelooft nog steeds door een omkering van het verkiezingsresultaat in voldoende 'battleground states' alsnog aan een tweede ambtstermijn te kunnen beginnen.
En nog volgens de Washington Post rijzen er bij verkiezingsexperten vragen over de legaliteit van het telefoontje.