Tusk: Nog geen werkbaar brexitvoorstel van de Britten, maar "beloftevolle signalen" uit Ierland
Volgens Europees president Donald Tusk ligt er nog steeds geen werkbaar of realistisch Brits brexitvoorstel op tafel. "Maar ik heb beloftevolle signalen gekregen van de Ierse premier dat een deal mogelijk is. Zelfs van de kleinste kans moeten we gebruikmaken", zegt hij op Twitter. Na een rampzalig begin van de week leek er gisteren toch een bescheiden brexitdoorbraak(je) in de maak. De Britse premier Boris Johnson en de Ierse premier Leo Varadkar hadden een 3 uur durende ontmoeting en lieten na afloop weten "het erover eens te zijn een pad richting een mogelijk akkoord te kunnen zien". Varadkar verduidelijkte later nog dat een brexitakkoord voor de deadline van 31 oktober nog mogelijk is, maar ging verder niet in op de inhoud van het gesprek met Johnson.
Volgens de Britse pers heeft het plotse optimisme vooral te maken met enkele belangrijke toegevingen van Johnson. Alles draait dan om zijn jongste voorstel om de backstop te vervangen. In plaats van een douane-unie met de EU voor onbepaalde duur, zou de Britse premier dat vangnet willen beperken tot Noord-Ierland. Dat zou zijn regelgeving rond goederen en voedingsmiddelen afstemmen op die van de Europese binnenmarkt, al moeten de Noord-Ieren wel elke vier jaar opnieuw met dat regime instemmen. Voor de Europese Unie is dat voorstel onaanvaardbaar omdat de douanecontroles verre van waterdicht zouden zijn en de Noord-Ieren de facto een veto zouden krijgen, maar nu zou Johnson op die twee domeinen dus enige flexibiliteit hebben getoond.
De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk toont zich voorzichtig optimistisch, al blijft hij er wel bij dat er voorlopig geen werkbaar Brits voorstel op tafel ligt. "Maar ik heb beloftevolle signalen gekregen van Taoiseach (Iers premier, red.) Leo Varadkar dat een deal mogelijk is. Zelfs van de kleinste kans moeten we gebruikmaken", zegt hij op Twitter.
Intussen zitten de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier en de Britse brexitminister Stephen Barclay samen in Brussel. Na afloop brieft Barnier de ambassadeurs van de 27 andere Europese lidstaten. Zondag volgt wellicht een ontmoeting tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron, weet de Britse krant The Guardian. Dat kan een belangrijke stap zijn richting een brexitakkoord op de Europese top van donderdag en vrijdag. Als er tegen zaterdag 19 oktober geen deal op tafel ligt, is Johnson wettelijk verplicht de EU opnieuw om uitstel te vragen.
bron: Belga