Tussen vlooien en kitsch: de leukste brocantes van Europa

Na uren rondslenteren dat ene perfecte koopje doen, en dan nog eens voor de helft van de prijs die je in gedachten had. Snuisteren op een vlooienmarkt is de ideale zondagse bezigheid, maar waar sla je het best je slag? 
door
Eldrid
Leestijd 3 min.

Door Eldrid Deleu

  • Parijs
  • De Franse hoofdstad is het walhalla van brocantes en vlooienmarkten. De marchés aux puces ontstonden er in de achttiende eeuw net buiten de poorten van Parijs, om belastingen die binnen de stadsmuren golden te vermijden. Voddenmannen verkochten op de vlooienmarkt goederen en kledij die ze ‘s nachts uit de vuilnisbakken van de rijken plukten, vaak vergezeld van een vlo of twee.

    De grootste markt vind je in de buurt Saint-Ouen, in het noorden van Parijs. Deze moeder aller vlooienmarkten dateert van 1885 en bestaat uit vijftien markten en duizenden kraampjes, verspreid over maar liefst zeven hectare. Elke markt heeft zijn eigen specialiteit, van boeken en vintage kledij tot meubelen uit de negentiende eeuw. Ieder weekend lokt de marché aux puces aan de Porte de Clignancourt meer dan 100.000 bezoekers.

    Een kalmer alternatief is de vlooienmarkt aan de Porte de Vanves in het zuiden van Parijs in de wijk Montparnasse. Hier komen de parisiens zelf rondsnuisteren, en met ‘slechts' 400 kraampjes verlies je al minder snel het overzicht dan in Saint-Ouen.

    Saint-Ouen: elke zaterdag, zondag en maandag / Porte de Vanves: elke zaterdag en zondag

  • Rijsel
  • Parijs kun je gerust een brocanteparadijs noemen, maar de grootste vlooienmarkt van Europa vind je in Rijsel. De jaarlijkse braderie in september doet het rijke commerciële verleden van deze Noord-Franse stad opnieuw herleven. Bijna twee miljoen mensen komen hier een kijkje nemen naar de bric-à-brac die er over enkele kilometers staat uitgestald.

    Volgens de traditie eet je tussen het koopjes doen door mosselen met friet, die hier door de plaatselijke restaurants in karrenvrachten worden aangesleept. Bovendien woedt er tussen de horecazaken een echte strijd over wie na het feestweekend de hoogste berg lege schelpen heeft verzameld.

    Een gezellige Noord-Franse drukte dus bij les Ch'tis. Op de website van de braderie vind je overigens enkele woorden in het plaatselijke dialect - dat wereldberoemd werd dankzij de film ‘Bienvenue chez les Ch'tis' - zodat je niet volledig door de mand valt bij het onderhandelen. Salut biloute!

    Braderie de Lille: op zaterdag 5 en zondag 6 september

  • Amsterdam
  • Wie antiek en vintage zegt, denkt meteen aan Amsterdam. De bekendste en grootste vlooienmarkt van de stad staat zes dagen per week op het Waterlooplein, in de voormalige joodse buurt. Behalve tweedehandskleding, oude postkaarten, antiek, kunstwerken en een gezonde portie kitsch vind je hier ook gewone marktwaren zoals vis, noten en kaas. De Waterloopleinmarkt is bovendien al 130 jaar oud.

    Terwijl je op dit plein bijna elke dag terechtkan, verwelkomt de vlooienmarkt in de IJ-Hallen in Amsterdam-Noord je maar één keer per maand. Toch is een bezoek de moeite waard, want dit is voor koopjesjagers de hemel op aarde. Met 750 kramen is dit dan ook de grootste vlooienmarkt van Nederland.

    Waterloopleinmarkt: elke dag behalve op zondag / IJ-Hallen: de volgende edities zijn op 15 en 16 augustus en 12 en 13 september

  • Berlijn
  • De Duitse hoofdstad is al langer de winkelbestemming bij uitstek voor wie niet van voorgekauwde ketenkledij houdt en unieke interieurstukken mee naar huis wil nemen. Er zijn dan ook vlooien-, kunst- en antiekmarkten te over, en elke buurt heeft er wel minstens één.

    De oudste, grootste en bekendste Flohmarkt van Berlijn is op Straße des 17. Juni, nabij de zoo. Met zijn bier- en worstenkraampjes is het hier volgens kenners wel een tikkeltje te toeristisch, en zijn de prijzen eerder aan de hoge kant omdat hier vooral professionele handelaars staan.

    De vlooienmarkt in het Mauerpark - waar in een niet zo ver verleden de Berlijnse Muur stond - bestaat nog maar een jaar of tien, maar is snel uitgegroeid tot een ware hotspot voor lokale hipperds. Buurtbewoners bieden hier hun oude fietsen, muziekinstrumenten, kleren, speelgoed en vinylplaten aan. De populariteit van deze vlooienmarkt hangt ook samen met de karaokesessies die in de namiddag in het park worden gehouden, en intussen een cultstatus hebben gekregen.

    Straße des 17. Juni: elke zaterdag en zondag / Mauerpark: elke zondag