Twee weken luieren? Zes weken trainen

Met deze tropische temperaturen is het bijzonder verleidelijk om je lekker lui met een cocktail op een terrasje te installeren. Toch is het beter om je niet helemaal te laten gaan en af en toe de sportschoenen aan te binden. Dat zomerlichaam waar je de afgelopen maanden zo hard voor gewerkt hebt, kan immers op een kleine twee weken met de noorderzon verdwijnen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Kopenhagen.
door
Mare
Leestijd 2 min.

De onderzoekers namen de benen van zowel oudere als jonge mannen gedurende twee weken onder de loep. Het ene been bleef tijdens de proefperiode in beweging, terwijl het andere been bewust inactief gehouden werd. En wat bleek? Na twee weken was er bij de jonge mensen een derde van hun oorspronkelijke spiermassa verdwenen, terwijl de spiermassa van de oudere personen met ongeveer een kwart was afgenomen. “Een jonge man die niet mobiel is, kan in twee weken tijd flink achteruitgaan”, klinkt het bij student en mede-onderzoeker Andreas Vigelsø op de website Scientias.nl. “Dit verschil in massa is vergelijkbaar met het verschil tussen een veertigjarige en een vijftigjarige", legt hij uit.

Afnemende spiermassa

En daar is een eenvoudige verklaring voor: het gewicht van de spieren neemt af bij het ouder worden. Zo hebben jonge mannen gemiddeld één kilo meer spiermassa in elk been dan oudere mannen. Na twee weken immobiliteit verloren jonge mannen gemiddeld 485 gram spieren, terwijl oudere mannen slechts 250 gram spieren kwijt speelden.

“Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer je er kunt verliezen”, klinkt het bij onderzoeker Martin Gram. “Wanneer je topfit bent en je raakt geblesseerd, dan verlies je in een korte tijd meer spiermassa dan iemand die niet fit is.”

“Hoewel oudere mensen minder spiermassa verliezen, heeft dit verlies mogelijk grotere gevolgen voor hen dan voor jongeren”, vervolgt Gram. “Wij denken dat de hoeveelheid spiermassa een grote invloed heeft op de kwaliteit van leven en de gezondheid van ouderen.”

Krachttraining

Na twee weken mochten de proefpersonen hun benen opnieuw gebruiken. Gedurende een periode van zes weken fietsten ze drie tot vier keer per week om hun spieren terug in vorm te krijgen. Na zes weken werd er opnieuw een stand van zaken genomen. De spiermassa was weliswaar terug opgebouwd, maar hun vroegere spierkracht was niet terug. “Daar is krachttraining voor nodig”, besluit Vigelsø.

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Journal of Rehabilitation Medicine.