Ubiquity University, het 'Airbnb van het onderwijs'

Ubiquity Universiteit, een online-universiteit die de structuur van onderwijs op zijn kop zet, heeft onlangs zijn virtuele deuren geopend, zonder campus of professoren. De instelling biedt opleidingen aan die wereldwijd via een onlineplatform te volgen zijn en noemt zichzelf het ‘Airbnb van het onderwijs'.
door
Liza
Leestijd 3 min.

Ubiquity University (wat alomtegenwoordigheid betekent) is volgens de Amerikaanse CEO Jim Garrison dé heruitvinding van het onderwijs. “Het is geen niche of een app, maar een onlineplatform waar de nieuwe generatie zich kan voorbereiden op een hyper complexe toekomst”, aldus Garrison. “Nieuwe generaties die in deze tijd opgroeien moeten kunnen omgaan met uitdagingen die zich nooit eerder hebben gesteld. Indien deze problematiek, waar we in 2017 mee geconfronteerd worden, niet opgelost raakt, brengen we de beschaving zoals wij ze kennen in gevaar.”

Het initiatief zou millenials nieuwe vaardigheden en capaciteiten willen bijbrengen die noodzakelijk zijn om hen voor te bereiden op de toekomst. Organisaties nemen vandaag bijvoorbeeld geen genoegen meer met ‘enkel' het juiste diploma. Ze zoeken creatief, emotioneel en sociaal intelligente werkkrachten die goed kunnen samenwerken. “Universiteiten die enkel focussen op kennis zijn dus niet meer voldoende”, legt Garrison uit. “Een universiteit moet zich anders opstellen om relevant te kunnen zijn. Het is de eerste generatie die opgroeit met technologie. Jonge mensen vinden intimiteit en groepsgevoel opnieuw uit op een collectieve manier. Daar moet rekening mee gehouden worden.”

Wereldwijd

Ook het globale aspect van de academie is vernieuwend. De meeste universiteitsstudenten blijven volgens de CEO lokaal. Daarnaast beperken instellingen zich tot een eigen visie of wereldbeeld, waardoor er te weinig kruisbestuiving is tussen verschillende mentaliteiten. “Tegenwoordig is het mogelijk én noodzakelijk dat wereldwijde universiteiten ontwikkeld worden die zich niet beperken tot één perspectief, maar openstaan voor meerdere culturele perspectieven. Alleen zo kunnen we samenwerken aan een mondiale oplossing.”

Foto Jim Garrison

‘Airbnb van het onderwijs'

Het nieuwe bedrijf omschrijft zichzelf als ‘Airbnb van het onderwijs'. Net als het online verhuurplatform is Ubiquity een heruitvinding van een klassiek bedrijf. Airbnb bezit geen enkele kamer of hotel, net zoals Ubiquity over geen enkele campus of professor beschikt. Het zijn netwerk-orkestrerende bedrijven die een wereldwijde synergie creëren en slechts een klein deeltje van de actie opeisen. Ubiquity University vestigt op die manier lokale vennootschappen en ontwikkelt interactieve relaties over de hele wereld, zodat studenten internationaal en naar eigen behoeven kunnen leren.

België

De kostprijs van 3.000 dollar (2.830 euro) per jaar bedraagt meer dan het jaarlijkse inschrijvingsgeld van de gemiddelde Belgische student. Toch ziet Garrison daar geen probleem in. “Het Europese onderwijssysteem is achterhaald en weinig flexibel. Het dwingt jongeren te vroeg om een studiekeuze te maken. Bij Ubiquity volgen we het Amerikaanse liberal arts-systeem, waarbij je vakken kan kiezen en je achteraf nog van mening kan veranderen.” Ook het examensysteem laat de school links liggen: “Wij doen niet aan examens. Een student vergeet 80% van wat hij heeft geleerd al na 30 dagen. Wij verkiezen creatieve opgaves waar studenten gezamelijk aan moeten werken. Zo onthouden ze de inhoud beter en stijgt hun zelfvertrouwen.”

“Het traditioneel onderwijs is zo toxisch dat het eerder beperkt dan dat het bevrijdt. Iedereen is een genie. Bij ons kan de student ontdekken wat dat voor hem of haar betekent en eens ze hun talent gevonden hebben, ondersteunen wij hen daarin.”

Pro's & contra's

Het concept brengt wel praktische beperkingen met zich mee, want data zijn absoluut noodzakelijk. Wanneer de campus in je telefoon of computer vervat zit, is voldoende internetverbinding onmisbaar om de studie te kunnen volgen.

Ubiquity staat wel open voor iedereen met een middelbaar diploma. “We willen iedereen doen openbloeien. Het woord ‘educatie' komt van het Latijnse woord ‘educare' wat 'voorwaarts leiden' betekent, en dat is ook wat wij willen doen.”

 

Liza De Vleeschouwer