‘Uitgestorven’ vis maakt opmerkelijke terugkeer

Een zeldzame vissoort die ‘uitstierf’ tijdens het dinotijdperk maakt een opmerkelijke terugkeer in onze oceanen. De Coelacanthiformes worden steeds vaker opgevist aan de kust van Madagaskar.

door
Online redactie
Leestijd 1 min.

Een zeldzame vissoort, de Coelacanthiformes, die meer dan 420 miljoen jaar geleden met de dinosaurussen zou zijn uitgestorven, wordt weer veel vaker teruggevonden. Ook deze week vonden een groep haaienjagers de zeldzame vissoort in de West-Indische Oceaan voor de kust van Madagaskar. Dat schrijft People Magazine. De vis, die 90 kilogram weegt, heeft de bijnaam «vierpotige fossiele vis» gekregen. De Coelacanthiformes-soort leeft op een diepte van 100 tot 500 meter.

Haaienjacht

Het is niet de eerste keer dat vissers de zeldzame soort opvissen. Volgens een recente studie werden er sinds mei 2020 reeds 334 meldingen gedaan over Coelacanthiformes-vonsten. Dat meldt het SA Journal of Science. De eerste keer dat de soort werd gevonden, was in 1938 door een groep vissers. Wetenschappers waren destijds erg geschrokken door de ontdekking van de Coelacanthiformes. Sindsdien zijn er steeds meer meldingen over de vissoort aan de kusten van Zuid-Afrika, Tanzania en de Comoren. Een andere variant van de vissoort is dan weer opgedoken in Indonesische wateren.

Toch blijft de soort ernstig bedreigd vanwege de toename van de haaienjacht. «De netten die worden gebruikt om haaien te vangen zijn een dodelijke innovatie. Ze zijn erg groot en kunnen diep in het water worden geplaatst. Dat vormt een grote bedreiging voor het voortbestaan van de Coelacanthiformes in Madagasker», vertelt een onderzoeker in People Magazine.