Vaccinproducent AstraZeneca zet EU voor blok: "Er is geen verbintenis met Europa"
Het water tussen het farmabedrijf AstraZeneca en de Europese Unie is de voorbije dagen enkel maar dieper geworden. De twee partijen zaten dinsdagavond samen nadat de Brits-Zweedse vaccinproducent liet weten dat het fors minder vaccins kan leveren dan gepland. Daarop hadden de Europese Commissie en de EU-landen gevraagd om een vergadering en meer informatie over de productieketen en de verdeling van de vaccins van AstraZeneca. Het bedrijf weigerde tijdens die gesprekken om meer uitleg te verschaffen. Vandaag is er nieuwe vergadering gepland.
Contract later getekend
In een interview met La Reppublica riep CEO Pascal Soriot het publiek dinsdagavond op om begrip te hebben voor de leveringsproblemen. "Dit is geen contractuele verbintenis die we met Europa zijn aangegaan", klonk het. "We hebben gezegd: we zullen ons best doen, maar zonder garantie op succes."
De Europese Unie stelt ook dat het contract zegt dat de productiesites in het Verenigd Koninkrijk gebruikt moeten worden om vaccins voor Europa te maken, maar Soriot maakt zich sterk dat die er optie is er inderdaad is, "maar pas later". Soriot wees er ook op dat de EU haar contract met AstraZeneca drie maanden later tekende dan het Verenigd Koninkrijk, maar er vanuit ging dat het rond dezelfde tijd beleverd zou worden.
"Contract voorziet in bijkomende capaciteit"
Bij de Commissie is men not amused over de verklaringen van Soriot. "We betwisten verschillende elementen van dit interview, onder meer dat de productie op Britse sites enkel voor leveringen aan het VK bestemd zou zijn. Dat klopt niet", zegt een goede bron. En dat AstraZeneca slechts zijn "best" zou moeten doen: "Het contract voorziet in bijkomende productiecapaciteit. Als er zich een probleem zou voordoen in een fabriek in België, kunnen we beroep doen op andere fabrieken in Europa of het VK", luidt het bij de Commissie.
Vrijdag beslist het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) of het vaccin tegen COVID-19 dat AstraZeneca ontwikkeld heeft, op de Europese markt toegelaten wordt. Het bedrijf vroeg pas op 12 januari een voorwaardelijke vergunning aan. De Europese Unie zou tot 400 miljoen dosissen geleverd kunnen krijgen. De tragere leveringen hebben volgens Soriot alles te maken met onderaannemers die het productieproces minder snel dan voorzien onder de knie krijgen. "Daar is niets mysterieus aan."