Vader van Eefje Lambrecks schrijft boek over Dutroux-affaire: "We weten nog altijd niet wat er precies gebeurd is"
Jean Lambrecks en zijn partner Els Schreurs werkten voor het boek 'Dossier Dutroux: de waarheid' samen met Jean-Pierre Adam, een van de hoofdspeurders van de cel Neufchâteau. "Er zijn elementen die niet onderzocht zijn en niet overeenstemmen met de versie zoals iedereen die te horen kreeg", zegt Schreurs.
Internationaal crimineel netwerk
Het onderzoek liet uitschijnen dat Dutroux een alleenhandelende pervert was, die de feiten louter pleegde om aan zijn behoeften te voldoen, maar dat is niet zo in de ogen van Lambrecks en de andere ouders. Lambrecks meent dat Dutroux deel uitmaakte van een groter, internationaal crimineel netwerk met onder meer vertakkingen in Nederland en Duitsland.
Zo is er de piste van een geneesheer, die vlak na 24 juni 1995 bij de verdwijning van Julie en Melissa een rode auto, een Ford Fiësta, had gezien op de locatie van hun verdwijning. "Hij had dat neergeschreven in een brief en in september aan de toenmalige rijkswacht bezorgd. Hij gaf zelfs de eerste cijfers en een eerste letter van de nummerplaat. Volgens de speurders in Luik was dat niet verifieerbaar. De nummerplaat stond op naam van een vrouw van een persoon uit Dutroux' entourage die aanwezig was in hotel Brazil in Blankenberge. Het is dus een link tussen de verdwijning van Julie en Melissa en Dutroux en de verwevenheid met hotel Brazil. Als dat onderzocht was geweest dan was er misschien veel menselijk leed bespaard gebleven", aldus Schreurs.
Negen jaar naar de waarheid gezocht
"We willen aantonen dat concrete aanwijzingen niet onderzocht zijn. Hoofdonderzoeker Jean-Pierre Adam was vanop de eerste rij bij het onderzoek betrokken, maar hij heeft duidelijk tegenkantingen ervaren. Het had gekund dat een begonnen piste iets zou opleveren, maar hij geraakte niet tot een eindconclusie. In het boek staven we alles met pv's en rapporten uit het dossier", besluiten Els Schreurs en Jean Lambrecks, die negen jaar met hun zoektocht naar de waarheid bezig waren.
Dutroux, Michelle Martin en handlanger Lelièvre zijn op in juni 2004 door het hof van assisen in Aarlen veroordeeld. Dutroux kreeg levenslang. Martin met een veroordeling tot dertig jaar cel en Lelièvre met vijfentwintig jaar, hebben de gevangenis al mogen verlaten.
Het boek van uitgeverij Vrijdag is vanaf woensdag 19 augustus verkrijgbaar.