Vakantie zonder zorgen: welke medicatie neem je voor welke bestemming?
1. Malariapillen
Afhankelijk van waar je naartoe reis, is een middel om muggen af te weren een must. In bijvoorbeeld het Amazonegebied, Afrika en Zuidoost-Azië moet je onder een muskietennet slapen en preventieve medicatie nemen. De muggen daar kunnen je immers besmetten met malaria. Wanneer je besmet bent met malaria, reageert je lichaam heel heftig met rillende koortsaanvallen en hevige zweetbuien. Tegen de ziekte bestaat nog geen vaccinatie, daarom moet je reeds voor je vertrek malariapillen slikken.
Een overzicht van de regio's met malaria vind je op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde: www.itg.be
2. Middel tegen diarree
Reis je naar het zuiden, dan kan je wel eens last krijgen van diarree door pikantere eetgewoontes of uitdroging, maar ook door vervuild water of besmet voedsel. Neem een middel tegen diarree mee in je toiletzak en drink alleen flessenwater en ga niet zwemmen in stilstaand water. In stilstaand water krijgen bacteriën en parasieten de kans om snel te vermenigvuldigen.
3. Medicatie tegen hoogteziekte
Wanneer Belgen hun vlakke landje inruilen voor hogere sferen, kunnen ze wel eens last krijgen van hoogteziekte. De symptomen, hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, misselijkheid en een verminderde eetlust, kunnen opduiken vanaf een hoogte van 2000 meter. Hoe meer je stijgt, hoe hoger de kans op hoogteziekte. Klim daarom geleidelijk aan wanneer je van plan bent om een lange bergtocht te ondernemen. Als je rechtsreeks naar een hoge bestemming vliegt, zoals Cusco (Peru, 3225 m), La Paz (Bolivië, 3658-4018 m), Lhasa (Tibet, 3685 m) en Leh (Ladakh, 3505), is een acuut geval van hoogteziekte niet uit te sluiten. Dan is het interessant om, in overleg met je arts, preventief medicatie te slikken.