Vakbondsvoorstel over zware beroepen is volgens VBO "niet ernstig"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen is niet erg te spreken over het gezamenlijke voorstel voor de zware beroepen dat de vakbonden vandaag lanceerden, niet over de timing en niet over de inhoud. "Van vier 'mogelijke' criteria gaan naar een lijst met honderd (deel)criteria en daarbij meteen een budgetverhoging vragen, is niet ernstig", reageert Bart Buysse, directeur-generaal van de werkgeversorganisatie. Vorig jaar raakten werkgevers en vakbonden het eens over vier basiscriteria die moeten uitmaken of een beroep als "zwaar" bestempeld kan worden. Het gaat om de fysieke zwaarte van de job, de mentale of emotionele druk, het veiligheidsrisico en de werkorganisatie. De vakbonden ACV, ABVV en ACLVB werkten die vier basiscriteria uit tot bijna 100 deelcriteria.

De bonden zullen het voorstel maandag op tafel leggen op de vergadering van het Nationaal Pensioencomité. Daarin zijn behalve de bonden ook de werkgevers en de federale overheid vertegenwoordigd.

Van werkgeverszijde moeten de bonden alvast niet veel applaus verwachten. Ondernemersorganisatie Unizo liet vandaag in De Morgen al weten te vrezen voor meer administratieve rompslomp en ook het VBO reageert afwijzend. "Dergelijke voorstellen getuigen van een kortetermijnvisie en schuiven de factuur gewoon door naar de volgende generaties", stelt Buysse. Hij pleit ervoor om bij het kader te blijven dat eerder werd afgesproken en de pensioenhervorming niet uit te hollen.

Buysse hekelt ten slotte ook de timing van de vakbonden. "Het is niet correct om dit voorstel publiek te maken twee dagen voor men het in het Nationaal Pensioencomité op tafel wil leggen."

bron: Belga