Van Overtveldt proeft New Yorks ondernemerschap

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft een aantal succesvolle Belgische ondernemers bezocht in New York. Hij wilde te weten komen waarom ze de grote plas zijn overgestoken, wat hen daar houdt en hoe ze naar België kijken.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Van Overtveldt ging onder meer langs bij NG Data, een kmo die volop inzet op de analyse van big data voor banken, en telecom- en mediabedrijven. De Belgische onderneming heeft ondertussen niet alleen een vestiging in New York, maar ook in San Francisco, Singapore, Gent en Mechelen. "Die analyse kan ook handig zijn voor de fiscus, niet in het minst voor fraudebestrijding", klonk het nadien bij de minister. "We hebben het er vaak over, maar het blijft een project van lange adem."

Even voordien zat de financiënminister aan tafel bij IntellectEU, een bedrijfje met een vijftigtal ontwikkelaars dat volop inzet op het vergemakkelijken en versnellen van financiële transacties. "Zij hebben het potentieel om de bankwereld grondig door elkaar te schudden", prees Van Overtveldt.

Lage loonkosten

De lage loonkost, de aanwezigheid van de grote jongens en de grotere afzetmarkt zijn enkele redenen waarom de ondernemers naar de Big Apple trokken. Maar dat het er zo eenvoudig is om als start-up aan beginkapitaal te geraken, noemden ze allemaal de grootste troef van de stad. Dat is iets wat niet zo gemakkelijk te vertalen valt naar België, beseft de minister.

Toch is niet alles in New York beter. Zo houdt de start-up Seaters vast aan zijn ontwikkelaars in België. "Ingenieurs hier zijn duur, niet loyaal en niet noodzakelijk beter", verklaart oprichter Jean-Sébastien Gosuin die keuze.

Wat Van Overtveldt vooral zal bijblijven zijn de mogelijkheden die er zijn op vlak van big data. Het is de heilige graal om een duurzame toekomst veilig te stellen, besloot de minister.