Verdeelde meningen over modernisering stakingsrecht

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) vraagt de vakbonden om het stakingsrecht zelf te moderniseren. Maar voorlopig valt zijn oproep op een koude steen.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Waarover gaat het?

Het debat over het stakingsrecht is weer opgelaaid, nadat een blokkade van de socialistische vakbond FGTB vorige week medische hulp ophield en er twee doden vielen. Bovendien komen MR, Open Vld en N-VA met een wetsvoorstel om het recht op werken beter te garanderen. Maar CD&V vindt dat de sociale partners dit moeten regelen. «Ik roep de vakbonden op om het stakingsrecht te actualiseren», aldus Kris Peeters in De Standaard.

Wat is het probleem?

Volgens Peeters werden sommige zaken in de jaren 80 nog aanvaard, maar kunnen die vandaag niet meer door de beugel. «Voor mensen die tijdens een staking hun recht op werken willen gebruiken, lukt dat niet altijd.» Hij vraagt de vakbonden om het ‘informele' herenakkoord uit 2002 aan te passen aan het huidige maatschappelijk draagvlak.

Hoe wordt er gereageerd?

«Vrijblijvende afspraken tussen sociale partners over het stakingsrecht werken niet», stelt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. «Opdat vakbonden zich eraan zouden houden, is een juridisch afdwingbaar karakter nodig.» Ook Roger Blanpain, emeritus-hoogleraar Arbeidsrecht aan de KU Leuven, benadrukt de afdwingbaarheid. Nieuwe wetgeving vindt hij bovendien niet nodig. «Die bestaat al, maar ze wordt nog onvoldoende toegepast.»