"Verdubbel bedrag van EU met Europese belastingen"
Waarover gaat het?
Tajani (foto) zei in een interview met Duitse regionale kranten dat hij wil dat het budget voor de Europese Unie wordt verdubbeld. "We hebben jaarlijks 280 miljard euro nodig in plaats van de 140 miljard die we jaarlijks krijgen", klinkt het. De parlementsvoorzitter wil niet dat de lidstaten meer geld aan de EU moeten geven en pleit daarom voor Europese belastingen. De Italiaan haalt bijvoorbeeld een belasting op financiële transacties op de aandelenmarkt aan.
Waarom moet er extra geld zijn?
Enerzijds is het geld volgens Tajani nodig om het terrorisme te bestrijden en de vluchtelingencrisis te beteugelen, wat volgens de christendemocraat een van de grootste uitdagingen van de toekomst is. Anderzijds moeten de EU-landen samen investeren in economische groei. "In de toekomst moeten Europeanen investeren in energie en het digitaliseren van de economie", aldus Tajani. "Alleen met een geschikte infrastructuur kunnen we gelijke tred houden met de VS, China, India en Rusland."
Hoe groot is de kans dat de belastingen er komen?
Het ballonnetje werd al vaker opgelaten, ook naar aanleiding van de brexit bijvoorbeeld. Niet elk land draagt evenveel bij aan de EU. Zo betaalt het Verenigd Koninkrijk een pak minder dan de andere lidstaten. Nu het land eruit stapt, moet het systeem aangepast worden. Parlementsleden als Guy Verhofstadt pleitten al vaker voor Europese belastingen en zien hierin een opportuniteit. Maar het zou heel wat voeten in de aarde hebben. Om de belastingen in te kunnen voeren, moet er een verdragswijziging zijn waarvoor een unanieme meerderheid nodig is in de Europese Raad. De kans dat alle lidstaten daarmee instemmen, is echter klein.