Vergeet vijftig tinten grijs, het menselijk oog kan er maar 30 zien
Volgens nieuw onderzoek zijn mensen in staat om maar 30 tinten tussen zwart en wit te onderscheiden.
Het menselijk oog kan wel naar verluidt ongeveer 10 miljoen unieke kleuren onderscheiden, maar met tinten tussen zwart en wit hebben we serieus wat moeilijkheden. Dat zou kunnen verklaren waarom we met zoveel moeite kunnen zien in de mist.
"Mensen hebben drie kegeltjes met visuele pigmenten die de kleurinformatie transporteren. Daarmee kunnen ze ongeveer 10 miljoen unieke kleuren onderscheiden, maar amper 30 grijstinten," schrijft Eric Kreit, professor aan de Universiteit van Cincinnati.
Het menselijk oog heeft vier soorten fotoreceptoren die op het netvlies zitten aan de achterkant van het oog. Die receptoren zijn verantwoordelijk voor het detecteren van licht. Er zijn drie soorten kegelreceptoren die verantwoordelijk zijn voor het detecteren van verschillende kleuren en dan zijn er nog de staafjes die zich bezig houden met zwarte en witte tinten.
De staafjes hebben maar één type lichtgevoelig pigment in plaats van de drie soorten die we terugvinden in de kegeltjes. De receptoren in de staafjes zijn minder nauwkeurig dan de kegelreceptoren, maar ze zijn wel veel gevoeliger voor lage lichtniveaus waardoor we 's nachts toch iets kunnen zien.
Er zijn naar schatting 120 miljoen staafjes in de achterkant van het menselijk oog vergeleken met slechts 7 miljoen kegeltjes, maar die kunnen dan weer wel 10 miljoen kleuren onderscheiden.
Katten bijvoorbeeld, hebben tot acht keer meer staafjes waardoor ze veel beter in het donker zien dan de mens.