Verhofstadt pleit voor einde aan allerhande uitzonderingen en opt-outs in EU
Guy Verhofstadt, de brexitcoördinator voor het Europees Parlement, roept op tot een verdere integratie van de Europese Unie, zonder opt-outs en uitzonderingen voor bepaalde lidstaten. Dat deed hij vanmiddag tijdens het laatste brexitdebat in het Europees Parlement, voor de Britten de EU over twee dagen vaarwel zeggen. "De brexit is niet drie jaar geleden begonnen, maar op het moment waarop we al die uitzonderingen en opt-outs begonnen toestaan." Het Europees Parlement moet vanavond stemmen over de Withdrawal Agreement met het Verenigd Koninkrijk, het voorlopige sluitstuk van ellenlange en moeilijke onderhandelingen met Londen over de brexit. Op een schriftelijke goedkeuring van de Europese Raad na, een formaliteit, staat niets de Britten dan nog in de weg om de Europese Unie vrijdag om middernacht te verlaten.
Guy Verhofstadt, de brexitcoördinator van het Europees Parlement, maakte van het voorlopig laatste brexitdebat gebruik om een lans te breken voor een "diepe, grondige hervorming" van de Europese Unie. "De brexit is ook ons falen, dat van de EU, en we kunnen er lessen uit trekken. Niet om de Unie op te heffen, maar om er een échte unie van te maken."
Concreet pleit de Belg ervoor komaf te maken met de vele uitzonderingen en opt-outs die verschillende lidstaten over de jaren hebben bedongen. "De brexit is niet begonnen bij het brexitreferendum. De brexit is begonnen op het moment dat we uitzonderingen en opt-outs mogelijk hebben gemaakt", zei Verhofstadt. Groot-Brittannië is de koningin van de uitzonderingen, met opt-outs voor de Schengen- en eurozone en zelfs een korting op de Britse bijdrage aan het Europese budget, nog bedongen door oud-premier Margaret Thatcher in de jaren 80. "Al deze veto's maken het onmogelijk om efficiënt te handelen", vindt Verhofstadt. "En dat tekort aan efficiëntie lijdt tot nog meer ontevredenheid. Het is een zichzelf vervullende voorspelling, met lidstaten die met één been in de EU zitten en met één been eruit, alleen de voordelen zoeken en niet aan de verplichtingen willen voldoen."
Verhofstadt is ervan overtuigd dat de Britten nog terugkomen. "We zullen jullie missen. Het is triest om een land te zien vertrekken dat ons twee keer heeft bevrijd, dat twee keer zijn bloed heeft gegeven om Europa te bevrijden." Maar "we hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de Unie waar ze naar zullen terugkeren, een andere Unie zal zijn, efficiënter en beter. Dit is geen adieu, dit is enkel een au revoir."
bron: Belga