Verkoop m-ticket scheert hoge toppen
Veertien maanden geleden werd het m-ticket voorgesteld. Het vervoersbewijs dat reizigers via hun smartphone konden aankopen, moest in eerste instantie tijdswinst opleveren, zowel voor de passagier als de bestuurder van de bus of tram. Bovendien moet er zo minder met cash geld gewerkt worden. De eerste maanden leek niemand om te kijken naar het product, maar iets meer dan een jaar later stijgen de verkoopcijfers zienderogen, blijkt uit gegevens van De Lijn.
Goedkoper dan andere tickets
In totaal gingen er al 370.000 m-tickets over de toonbank. Elke maand wordt er een nieuw verkoopsrecord gevestigd. Op het einde van november stond de teller op 50.000, een verviervoudiging van het aantal verkochte tickets in januari.
Een m-ticket kost 1,80 euro en is goed voor 60 minuten onbeperkt overstappen. Dat is 1,20 euro goedkoper dan een kaartje bij de chauffeur, en 35 cent goedkoper dan een sms-ticket. Samen zijn de twee digitale formules al goed voor twee derde van de losse vervoersbewijzen.
Bundeling duurzaam vervoer
Volgens De Lijn zitten de cijfers perfect op schema. Om op koers te blijven, laat de vervoersmaatschappij een vijfde verdeler toe. Het m-ticket kan je immers niet bestellen via de app van De Lijn, maar via een leverancier. Na een eenmalige registratie volstaat een swipe om een ticket aan te kopen.
De nieuwe verdeler is Mobiflow. Het Gentse bedrijf biedt in zijn app vervoersbewijzen aan voor verschillende duurzame vervoersmiddelen: de bussen en trams van De Lijn, taxi's, fietstaxi's, deel?etsen en een pendeldienst voor woon-werkverkeer. Als de uitbreiding vlot verloopt, stijgt het aantal aanbieders de komende maanden tot negen. Momenteel voeren twee nieuwe aanbieders de laatste technische tests uit, met twee andere zijn de gesprekken ver gevorderd.
Momenteel zijn de m-tickets onder meer te verkrijgen via de app 4411 die de betalingsmogelijkheden voor parkeertickets en De Lijn combineert. Er is ook Ticket Touch by PayPal, dat via het online betalingssysteem werkt. Reizigers bij wie hun werkgever de tickets betaalt, kunnen gebruik maken van twee apps: XXImo Mobility Cards, voor houders van een gelijknamige mobiliteitskaart, en Olympus Mobility, voor mensen die een auto leasen bij ALD Automotive, Belfius of KBC.