Verslaafd aan cannabis? Wijt het aan je DNA

Mensen die kampen met een cannabisverslaving hebben niet noodzakelijk een gebrek aan wilskracht. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Yale is hun slechte gewoonte deels te verklaren door hun DNA.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Wereldwijd is cannabis na nicotine en alcohol de meest gebruikte drug, die de laatste decennia alleen maar aan populariteit gewonnen heeft. De algemene beeldvorming is dat marihuana roken relatief onschuldig is, maar de wetenschappers van Yale spreken dat tegen. "Cannabis veroorzaakt afhankelijkheid en een drang naar roes, net als andere drugs", schrijven ze in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Psychiatry.

Genetische variaties

Hoewel cannabis volgens de onderzoekers dus wél verslavend is, blijft de vraag waarom sommige mensen zonder problemen af en toe een joint kunnen roken, terwijl anderen hun gebruik niet onder controle hebben. Om daarop een antwoord te formuleren, onderzochten ze meer dan 14.000 mensen, waarvan ongeveer een kwart verslaafd was aan wiet. Meer bepaald het DNA van de deelnemers werd onder de loep genomen, met een opmerkelijk resultaat. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat er drie genetische variaties bestaan die gelinkt zijn aan cannabisverslaving.

Depressie

Een van die genen is ook gelinkt aan een grotere kans op het ontwikkelen van depressies, wat mogelijk verklaart waarom mensen met een wietverslaving vaak ook worstelen met depressieve gevoelens. Volgens de onderzoekers is het de eerste keer dat een verband tussen iemands DNA en cannabisgebruik wetenschappelijk wordt aangetoond. De bevindingen zouden kunnen helpen om de behandeling van wietverslaafden in de toekomst te verbeteren.