Verticale stad in de Sahara?

door
Joris
Leestijd 1 min.

Franse architecten van bureau OXO hebben een plan opgesteld om een verticale stad te bouwen in de grootste zandwoestijn op aarde, de Sahara. De stad krijgt de naam 'City Sand Tower'.

Met een hoogte van 450 meter en een grondoppervlakte van 780 000 vierkante meter, kent de stad vele mogelijkheden. Dat het eruitziet als een enorme steen, is misleidend. Het is de bedoeling dat er woonhuizen, kantoorgebouwen, hotels, winkels, restaurants, sportzalen en musea een plaats krijgen in deze omgeving.

De promotie van ecologisch leven staat voorop. Hernieuwbare bronnen zoals regenwater, zonne-energie en aardwarmte zijn een essentieel onderdeel van de plannen. Zo staan de ruiten schuin en zijn ze samengesteld uit een donker materiaal dat de binnenkant van de toren koel houdt en tegelijkertijd de energie van de zon opslaat, om ze dan later te gebruiken.

Daarnaast wordt verzameld regenwater vier kilometer diep de grond ingezonden, waar het dan dankzij aardwarmte wordt gekookt en terugkeert als warme damp die een generator van drijfkracht voorziet. De generator produceert dan elektriciteit en verwarmt water voor de hele stad.

Dat verklaart meteen waarom de stad verticaal zou zijn. Om alles te kunnen halen uit de damp, is het best om deze niet de kans te geven te ontsnappen. Een verticale ruimte - of buis - creeërt de mogelijkheid om damp makkelijker te verzamelen.

Bovendien is een verticale stad milieuvriendelijker, omdat het minder land in beslag neemt en veel meer van alles kan opslaan op een kleinere plaats.

Binnenin de toren zou nog een innerlijke toren komen. De architecten willen daar een verticale boerderij bouwen, met plantages afgeschermd van de warme woestijnzon. En in het bovenste gedeelte van de toren moet een meteorologisch laboratorium komen waar onderzoek kan gedaan worden en waar de lucht makkelijk in de gaten kan gehouden worden.

Of het project niet te ambitieus is, is nog een onbeantwoorde vraag. In 2025 zou de bouw starten. Afwachten geblazen dus.