Vertraging De Lijn loopt terug tot 47.000 minuten per dag

door
Matthias
Leestijd 2 min.

Dagelijks lopen alle bussen en trams van De Lijn gemiddeld bijna 47.000 minuten vertraging op. Daarmee doet de openbaarvervoersmaatschappij beter dan de voorgaande jaren, al blijft de doorstroming een groot pijnpunt.

De totale vertraging van alle bussen en trams in Vlaanderen bedraagt aan de eindpunten gemiddeld 46.951 minuten. Dat blijkt uit cijfers van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Het gaat om een opmerkelijke verbetering ten opzichte van de vorige jaren: in 2012 betrof het nog 57.711 minuten, in 2013 was het 56.842 minuten en vorig jaar nog 48.774 minuten.

1 op 2 is te laat

Tegelijk illustreren de cijfers dat bussen en trams allesbehalve vlot kunnen doorstromen. Bovendien is er aan dit tempo op korte termijn geen beterschap in zicht. «Eén op twee bussen en trams loopt vertraging op tijdens de rit. Nochtans zijn stiptheid en snelheid cruciaal om mensen te overtuigen om het openbaar vervoer te nemen», benadrukt Vlaams parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a).

Werkgroep Doorstroming

Intussen heeft minister Weyts de Taskforce Doorstroming geheractiveerd. Die werkgroep kwam de afgelopen drie jaar amper drie keer bijeen, waarbij dat vorig jaar zelfs geen enkele keer gebeurde.

Anderzijds blijft het bedrag dat het Agentschap Wegen en Verkeer investeert in een betere doorstroming rond de 15 à 16 miljoen euro schommelen. Daarom pleit sp.a ervoor om ook de opbrengst van de kilometerheffing voor vrachtwagens - die wordt ingevoerd in 2016 - gedeeltelijk in te zetten. «Zo kunnen we op korte termijn al de doorstroming verbeteren op de belangrijke assen, wat de filedruk op onze wegen moet verminderen.» (ma)