Vervangen synthetische lichamen binnenkort de echte?
Tijdens hun studies dissecteren geneeskundestudenten lichamen van dode personen om hun anatomische kennis bij te schaven. Maar dat wordt steeds moeilijker, omdat er de laatste tijd een tekort is aan geschonken lijken. De Amerikaanse firma SynDaver loste dit op door synthetische lichamen te bouwen die heel dicht aanleunen bij de echte.
De levensgrote 'Synthetic Human' kost ongeveer 36.800 euro en is gemaakt van een soort synthetische stof die een aantal fysieke en chemische eigenschappen deelt met echt mensenvlees. Zo zou het naast water, vezels en zout ook spieren, beenderen, organen en een vaatstelsel hebben. Sommige modellen kunnen zelfs bloeden en ademenen als een echte persoon.
Niet alleen komt SynDaver zo tegemoet aan het tekort aan lichamen, maar het drukt ook de kosten voor vele universiteiten. "Veel kleinere universiteiten en scholen kunnen zich geen volledig laboratorium vol lijken veroorloven. Dit model, dat heel dicht aanleunt bij een echt lichaam, is zeer kosteneffectief en het is een goede manier om anatomie te leren aan de studenten", vertelt een professor biologie van de Penn State University in de Verenigde Staten.
Of de synthetische lijken echt succes zullen kennen in de wetenschappelijke wereld, is niet zeker. Enkele academici hebben toch nog hun twijfels bij de details van het artificiële lichaam.