Vervroegd Overlegcomité zoekt antwoord op sterk stijgende cijfers

Het Overlegcomité zoekt deze ochtend vanaf 9 uur naar een manier om de onverwacht snel stijgende coronacijfers een halt toe te roepen. Verschillende experts schoven de voorbije dagen al een stevige, maar korte lockdown naar voren, al is het draagvlak daarvoor niet groot.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 3 min.

De federale regering en de deelstaten zouden normaal gezien pas vrijdag bijeenkomen, maar de forse stijging van de besmettingen en de ziekenhuisopnames besliste daar anders over. We zitten intussen alweer aan een gemiddelde van meer dan 4.000 besmettingen per dag en er liggen zeker 588 patiënten op de afdelingen intensieve zorgen in de ziekenhuizen.

Die cijfers en de analyse van de situatie door het coronacommissariaat noopten premier Alexander De Croo al tot overleg met de ministers-presidenten en met zijn eigen topministers. Dat overleg moet woensdagmiddag uitmonden in maatregelen.

Hoe die er precies moeten uitzien, is niet helemaal duidelijk. Maar verschillende virologen en andere experten pleitten de afgelopen dagen al voor een stevige maar korte volledige lockdown om de besmettingen de kop in te drukken.

Vlaanderen houdt de boot af

Vlaanderen lijkt daar echter wat terughoudend tegenover te staan. "De lijst met mogelijkheden is nog lang", valt te horen bij één kabinet. Een ander wijst erop dat een sluiting van de scholen enkel een optie is als er een volledige lockdown komt.

Vlaams minister-president Jan Jambon benadrukte dinsdag in het parlement dat de cijfers nog steeds op de prognose zitten die professor biostatistiek Niel Hens enkele weken geleden maakte, zij het aan de bovenkant van die curve. "De boel dichtgooien kan je altijd, dat is de meest zeker maatregel om te zorgen dat het virus weinig verspreidt", zei hij. "Maar of dat op vlak van geestelijke gezondheid, economie en draagvlak de meest verstandige maatregel is, dat is iets anders."

Quid kappers?

Meerdere experten en beleidsmakers wezen afgelopen weekend op de stijgende besmettingscijfers in kapperszaken. Maar wat Jambon betreft is daar nog verdere analyse nodig. "Als er kappers zijn die de regels met de voeten treden en daardoor een besmettingshaard veroorzaken, dan moeten die voor mijn part hun zaak sluiten. Ik zou daar weinig medelijden mee hebben. Als blijkt dat er ook besmettingen voorvallen bij kappers die de regels wel volgen, moeten we over de hele sector praten. Maar ik zou die gegevens glashelder willen hebben."

Ook in het zuiden van het land lijkt het enthousiasme voor een nieuwe forse lockdown beperkt. "De experts adviseren ons. Het komt hen niet toe om maatregelen te beslissen" die wegen op de "sereniteit van de bevolking", benadrukte Waals minister-president Elio Di Rupo dinsdag nog. "We zitten in een moeilijke situatie met stijgende besmettingscijfers, maar dat is niet nieuw. Dat is reeds twee weken het geval", benadrukte de Waalse regeringsleider.

Stijgende cijfers

Intussen blijven de besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen door COVID-19 blijven toenemen, zo blijkt woensdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Tussen 14 en 20 maart steeg het gemiddelde aantal besmettingen elke dag met 4.158 gevallen. Dat is 40 procent meer dan in de voorgaande zevendaagse periode. In diezelfde periode kwamen elke dag gemiddeld 25,3 mensen om het leven, 3,5 procent meer dan een week eerder.

Het aandeel positieve tests stijgt eveneens, tot 7,6 procent (+0,8 procent).

In de week van 17 tot 23 maart werden elke dag gemiddeld 215,3 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 28 procent meer dan een week eerder. Momenteel liggen er 2.402 mensen in het ziekenhuis, van wie 601 op intensieve zorgen.