Verwachte onrust blijft uit in Congo
De Congolese hoofdstad Kinshasa leek een dode stad aangezien bijna niemand buiten durfde te komen. Bedrijven gaven hun werknemers de toestemming om niet te komen werken en ook de scholieren bleven thuis. s Ochtends waren de lanen in het centrum van de stad zo goed als leeg. In het noorden en oosten van de stad waren meer militairen en agenten te zien dan burgers. Zij moesten elk protest in de kiem smoren.
Vuurgevecht
Elders waren er wel enkele rellen. Zo kwam het in de oostelijke stad Butembo tot een vuurgevecht toen militieleden een gevangenis aanvielen. "Sinds vanmorgen (gisteren, red.) zijn er invallen van de militie Mai-Mai", vertelt bewoner en activist Fabrice Kakubuzi aan het persbureau Reuters. "Ze willen van deze dag gebruikmaken om gevangenen te bevrijden." Volgens een woordvoerder van de politie drongen de veiligheidsdiensten de militieleden terug. "De blauwhelmen en het Congolese regeringsleger hebben hen terug kunnen dringen, en hebben daarbij vijf rebellen gedood. Verder zijn ook een Congolese politieagent en een Zuid-Afrikaanse blauwhelm omgekomen." Twee andere Zuid-Afrikaanse blauwhelmen raakten gewond.
Sociale media geblokkeerd
Wat er precies in het land gebeurt, is moeilijk in te schatten aangezien de media aan banden zijn gelegd. Enkele buitenlandse journalisten werden het land uitgezet en ook de sociale media zijn geblokkeerd.
Gisteren overschreed Congolees president Joseph Kabila zijn ambtstermijn. Volgens de grondwet moet hij na twee termijnen aftreden, maar hij is niet van plan de plaat te poetsen. Vorige maand moesten er normaal verkiezingen plaatsvinden, maar die stelde Kabila uit tot april 2018.