Videobabyfoons zijn niet altijd veilig
De babyfoons met zender en ontvanger van de afgelopen jaren ondervinden heel wat concurrentie. De nieuwe modellen maken gebruik van wifi- en 4G-netwerken, waardoor je zelfs op afstand over je kind kunt waken, wat nieuwe mogelijkheden biedt. Zo kan je je kleintje via een camera zien en op afstand een slaapliedje voor hem te zingen.
Geen alarmsignaal
Toch kan je maar beter waakzaam zijn op het gebied van de eigenschappen van die producten. "Dankzij het systeem met een internetverbinding hoef je je geen zorgen meer te maken over het bereik van het toestel of te dikke muren", stelt Test-Aankoop vast. Toch roept de consumentenvereniging op om voorzichtig te zijn. "De meeste videobabyfoons beschikken niet over een duidelijk alarmsignaal wanneer er verbindingsproblemen zijn, je de wifizone verlaat of het wifisignaal wegvalt. Je wordt dus niet gewaarschuwd wanneer je niet meer met de babyfoon verbonden bent en je dus niet meer over je kind waakt." Dat is een betreurenswaardig gebrek, vooral omdat het net de meest bezorgde ouders zijn die videobabyfoons op prijs stellen.
Hackers kijken mee
Bovendien zijn er veiligheidsproblemen bij de meeste geteste modellen. Bij zeven van de negen modellen kan een indringer je kind observeren of zelfs de controle over de camera overnemen. Uit de testen bleek ook dat de wachtwoorden, als die er zijn, te vanzelfsprekend zijn (123456, azerty ...).
Er is echter één toestel dat zich van de rest onderscheidt. Test-Aankoop beklemtoont dat de Philips SCD870/26 over een duidelijk alarm in geval van verbindingsproblemen beschikt en voldoende beveiligd is. Dat model van 210 euro is niet het duurste op de markt.