Vier het met bier

België staat bekend om zijn rijke biercultuur, die reikt tot in de keuken. Wie de nationale feestdag graag viert met eigen gerstenat, kan zich laten inspireren door dit biermenu. Ben Vinken, een van de bekendste bierkenners van ons land, geeft commentaar bij de gerechten.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Door Charlotte De Cort

APERITIEF

Biercocktail Handy Collins

Giet 5 cl Hendrick's Gin (een Schotse gin doortrokken met komkommer) in je cocktailshaker en voeg 3 cl vers geperst limoensap toe, samen met een scheut suikersiroop. Vul de shaker met ijs en schud hard. Giet het drankje in een collinsglas en top af met een 9 cl Belgisch witbier. Sier het glas met een limoenschijfje, en laat het smaken.

Ben Vinken: «Het klassieke witbier is Hoegaarden, dat nu trouwens vijftig jaar bestaat. In combinatie met de gin, ook op basis van kruiden, geeft dat een fruitige smaak. Vroeger was ik sceptisch tegenover biercocktails omdat ik vond dat Belgische bieren goed genoeg zijn op zichzelf. Ondertussen heb ik al lekkere recepten geproefd met Geus, Kriek en witbieren. De biercocktail is een onontgonnen terrein, en heel verfrissend om mee te experimenteren.»

VOORGERECHT

Avocado gevuld met reepjes pastinaak en roomkaas (voor vier)

Schil een pastinaak of twee (200 gr) en een appel, en snijd ze in reepjes. Meng 150 gr room- of geitenkaas en twee eetlepels fijngehakte lente-uitjes bij de reepjes in een kom en giet er 1 dl Brugse Zot of Westmalle Trappist Tripel over. Hol vier gehalveerde rijpe avocado's een beetje uit en roer het vruchtvlees voorzichtig door het mengsel. Vul hiermee opnieuw de avocadohelften en serveer eventueel als hoofdgerecht met ciabattabrood.

Ben Vinken: «Het is belangrijk om de textuur en de kracht van de gerechten op het bier af te stemmen. Dit is een licht voorgerecht, dus past het goed bij een blonde Brugse Zot. Het recept wordt ook bereid met Westmalle Trappist Tripel, maar dat is een vrij zwaar bier, hoog gegist, 9 graden alcohol. Dat past beter bij een lekker stukje kabeljouw of zeewolf met een smeuïge saus.»

HOOFDGERECHT

Stoofpotje van kip in biersaus (voor vier)

Bestrooi een paar stukken kip met twee eetlepels bloem en kruid met peper en zout. Bak de kip bruin en haal ze uit de pan. Snipper drie uien grof en bak ze samen met 80 gr spek in het achtergebleven braadvet. Leg de kip er opnieuw bij en blus met 750 ml De Koninck of Palm. Voeg nu ook een eetlepel rietsuiker, een takje tijm en een laurierblad toe. Besmeer daarnaast twee sneetjes peperkoek met mosterd en leg die bovenop de kip. Zet het deksel erop en laat het gedurende 45 minuten zacht stoven op laag vuur. Serveer het stoofpotje met appelmoes.

Ben Vinken: «Kip zit tussen vis en vlees in, dus zou ik voor dit gerecht een ander bier gebruiken. Dat is een categorie die de brug vormt tussen blonde en donkere bieren. Een De Koninck of Palm is niet te zwaar maar zal toch genoeg smaak hebben om tegen de kip op te kunnen.»

DESSERT

Chocoladetaart

Verwarm de oven voor op 180 graden. In een kom meng je 200 gr ongezouten roomboter en 300 gr kristalsuiker tot een romig geheel, waar je zes eieren doorroert. Daarbij zeef je 100 gr (tarwe)bloem en één eetlepel bakpoeder. Voeg 200 gr chocoladekrullen, een eetlepel cacao en 1 dl Westmalle Trappist Dubbel toe. Giet het beslag in een ingevette taartvorm en laat één tot anderhalf uur bakken in de oven. Als de taart is afgekoeld, garneer je ze met amandelschijfjes. Drink hierbij nog een glas Westmalle Trappist Dubbel.

Ben Vinken: «Chocoladedesserts vragen om een heel donker, zwaar bier met veel geroosterde en gebrande tonen, zoals een Westmalle, Chimay of Gouden Carolus. Een ander dessert waarvoor je elk donker bier kunt gebruiken, zijn pannenkoeken. Toch vind ik het boeiender om de drank te combineren met gerechten in plaats van ze erin te verwerken. Met de juiste pairings proef je veel beter de contrasten of harmonieën tussen de gerechten en de bieren.»

Foto's R.V.