Vier jongeren op tien hebben problematische ervaring met smartphone

De technologische vooruitgang van de afgelopen jaren heeft ons heel wat mooie dingen gebracht. Van Netflix over Tinder tot kattenfilmpjes: we zouden er niet meer zonder kunnen. Helaas heeft die technologieboom ook negatieve gevolgen. Met name de relatie met onze smartphone is onrustwekkend.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Technoference

Onderzoekers aan de Queensland University of Technology in Australië deden een studie onder 709 smartphonegebruikers. Die moesten vragen beantwoorden over de invloed van hun gsm op hun slaap, productiviteit, rijervaring en fysieke klachten. Vooral de ondervraagden tussen 18 en 24 jaar blijken een moeizame relatie met hun smartphone te hebben: 40,9% lijdt aan 'technoference'. Dat betekent dat ze in hun dagelijkse activiteiten verstoord en onderbroken worden door de moderne technologie.

Minder productief

Het onderzoek legde nog enkele andere problemen bloot. Zo zou een vrouw op vijf en een man op acht slechter slapen door hun smartphone. Dat gebeurt zowel rechtstreeks als onrechtstreeks. Ze zitten 's nachts weleens op hun smartphone, maar het blauwe licht zorgt er ook dat ze minder goed de slaap kunnen vatten. Hoewel de ondervraagden aangaven dat technologie enerzijds hun productiviteit verhoogt, beweert zo'n 13% anderzijds dat ze juist minder productief zijn omdat ze te vaak op hun smartphone zitten.

Als je zelf ook te verknocht bent aan je gsm, zijn er een aantal mogelijke oplossingen. Je kan bijvoorbeeld een app downloaden die je toont hoeveel tijd je op je smartphone spendeert. Ook het inlassen van dagelijkse 'smartphoneloze' momenten is een goed idee. Laat je gsm even thuis tijdens een wandeling door het park om helemaal tot rust te komen.