Vier op de tien chauffeurs gokken of ze nog mogen rijden

Meer dan vier op de tien bestuurders proberen zelf uit te rekenen of ze nog onder de alcohollimiet zitten als ze weten dat ze nog moeten rijden. Bovendien blijkt onze zelfbeheersing minder sterk op 31 december en 1 januari.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Wanneer ze nog met de wagen gaan rijden, tellen meer dan vier Vlamingen op tien het aantal glazen alcohol dat ze mogen drinken om onder de wettelijke limiet te blijven. Dat blijkt uit een enquête van Vias institute, het instituut voor de verkeersveiligheid in ons land. De feestdagen, en zeker Nieuwjaar, blijven bovendien risicovol, ondanks de controles en de voortdurende sensibilisering.

Je kan er niet altijd even goed tegen

Zes op de tien chauffeurs beperken hun alcoholconsumptie, maar zonder enige rekening te houden met de wettelijke limiet, zo blijkt. Het is volgens Vias zeer gevaarlijk om in te schatten hoeveel glazen alcohol je mag drinken voor je de wettelijke limiet bereikt. Dat hangt van verschillende factoren af, waaronder je gewicht of de gevoeligheid van het moment. Bovendien kan het alcoholgehalte in je bloed bij eenzelfde hoeveelheid alcohol bij een persoon verschillen van de ene week ten opzichte van de andere.

De BOB-campagnes bewijzen volgens Vias hun nut. In de periode van december tot februari zijn er het minsteongevallen waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol is. Toch is tijdens oudejaarsdag en Nieuwjaar bij een kwart van de ongevallen een bestuurder betrokken die onder invloed van alcohol reed. Dat is meer dan tijdens een ‘normaal' weekend. In absolute cijfers gebeuren er rond Nieuwjaar een veertigtal ongevallen te wijten aan alcohol ten opzichte van een twintigtal bij Kerstmis.