Vierde grootste meer ter wereld is bijna volledig verdwenen

door
Roald
Leestijd 1 min.

Het Aralmeer, ooit het op drie na grootste zoetwatermeer ter wereld, is bijna volledig verdwenen. NASA heeft dramatische foto's vrijgegeven van de snelle desintegratie in de afgelopen 14 jaar. De prachtige, trotse, blauwe plas is nu niets meer dan een woestenij met gebarsten bodem, verroeste schepen en gestrande boten.

Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, blijkt dat de landen rondom het Aralmeer, zoals Kazachstan en Oezbekistan, het hoogste watergebruik per capita hebben over de hele wereld. Die dramatische spilzucht geldt ook voor andere Centraal-Aziatische landen als Turkmenistan, Kirgizië en Tadzjikistan. Het verdwijnen van de enorme binnenzee is voornamelijk te wijten aan het hoge watergebruik.

Elke Turkmeen verbruikt gemiddeld vier keer meer water dan een gemiddelde Amerikaan en maar liefst 13 keer meer dan een Chinese burger. Een groot deel van het water in de region werd gebruikt voor de landbouw. Katoen en tarwe zijn namelijk erg water-intensieve teelten. Dit type van agrarische productie werd mogelijk gemaakt door het irrigatieproject van de Sovjet-Unie in de jaren '60.

Omdat het Aralmeer slechts een schaduw is van zijn vroegere zelf, is het klimaat in de regio's ook veranderd. De ontzettend warme zomers en stofstormen komen steeds vaker voor, samen met extreme koude winters. De stofstormen zijn problematisch voor de gezondheid omdat ze pesticiden en meststoffen opvegen uit het meer.

2000. De zwarte lijn is waar het water van het meer reikte op haar hoogtepunt.

Augustus 2011.

Augustus 2014. Het eens zo mooie meer is niet meer.