Vijf cultuurtips om het weekend door te komen
's Lands meest gevoelige poëet is twee jaar dood. Gent eert de overleden Gorki-zanger Luc De Vos met loeiende gitaren en schrijvers die de taal graag alle hoeken van de kamer laten zien. Vos wou geen straat of plein met zijn naam, laat staan een standbeeld met zijn beeltenis. Maar een jaarlijks festival rond literatuur en muziek dat zijn naam draagt? Dat had Vos wel kunnen smaken. Denk daar een goede portie verse friet met stoverij en een stevige pint bij, en de ziel van de zanger is present. Welkom, Voske!
Opening Koningin Elisabethzaal in Antwerpen (Op 25/11)
deFilharmonie leidde de afgelopen jaren een beetje een nomadisch leven, in afwachting van de opening van de nieuwe Koningin Elisabethzaal op het Astridplein, die haar vaste uitvalsbasis zou worden. Aan dat zwerven is nu een einde gekomen. Met een reeks van vier openingsconcerten speelt het orkest haar nieuwe thuisbasis in. Van het eerste concert geniet je vandaag, dan staan Ein Heldenleben van Strauss en het Celloconcerto van Dvorak op het programma, en dirigent Edo de Waart op de bok. We hebben zo het vermoeden dat het orkest op deze feestelijke openingsavond in optima forma zal zijn - mis dit dus niet!
Winterland in Hasselt (Tot 08/01)
Is je gezin ook dol op de winter, op sneeuw en - natuurlijk - op kerstmarkten? Glühwein drinken, pirouettes draaien op de schaatsbaan en luidkeels jingle bells zingen, heerlijk! Bovenaan ons lijstje van favoriete kerstmarkten staat Winterland in Hasselt. Je kan er niet alleen last minute kerstinkopen doen voor groottantes en nonkels die je was vergeten, maar ook rondjes draaien op het reuzenrad, meerijden op het kersttreintje en schaatsen rond de kerstboom op het Kolonel Dusartplein. Maar als er één speciale reden is om deze winter naar Hasselt af te zakken, dan is dat om het Huis van de Kerstman te bezoeken. Het huis is een kleinere kopie van de officiële residentie van de Kerstman in het Finse Rovaniemi. Elfjes leiden er elke dag nieuwsgierige aagjes rond in de postkamer, slaapkamer, werkkamer en keuken.
Met argumenten kan je iedereen overtuigen, Avelgem (Op 25/11)
Günther Lesage en Koen De Graeve van het collectief Lazarus liepen al lang rond met het plan om een voorstelling te maken rond zin en onzin van religie. De schemerzone tussen religie en wetenschap is het brandpunt van Met argumenten kan je iederéén overtuigen'. De oppervlakte voelt luchtig en lachwekkend aan, met de typische absurditeiten van een Lazarus-stuk. Maar er is een onderstroom van ernst die doet nadenken. Diepgang en amusement op één avond - zo kennen we Lazarus weer.
Dag van de Wetenschap, diverse locaties (Op 27/11)
De tijd dat je bij het woord wetenschap' dacht aan wereldvreemde professors in stoffige laboratoria ligt lichtjaren achter ons. Vandaag is de wetenschapswereld er een van spectaculaire onderzoeksproeven, gevaarlijke hypotheses en vernieuwende ideeën. Wetenschappers zijn helden, yup! Wie dat niet gelooft, wordt komende zondag op de Dag van de Wetenschap overtuigd door een kransje van universiteiten, bedrijven en musea die je allemaal inviteren voor een intieme blik op hun meest geheime projecten. Snelle madam Evy Gruyaert en weerman Frank Deboosere zijn meter en peter van het project.