Vijf grote misverstanden over duurzaam eten
1. Duurzaam eten is duur
Als we aan duurzaam eten denken, denken we al snel dat duurzamer meteen duurder is. Maar niets is minder waar: duurzamer eten is er voor elke portemonnee. Er zijn genoeg opties voor mensen die (wat) minder te besteden hebben. Duurzaam wil eigenlijk zeggen: efficiënter en slimmer. Tijdens de productie betekent dit met minder hulpstoffen zoals water, energie en pesticiden, meer gewas per hectare produceren. Thuis betekent dit de juiste hoeveelheden kopen en koken, met andere woorden: het voorkomen van voedselverspilling én wat minder vlees eten. Op die manier hoeft duurzamer eten dus helemaal niet duur te zijn.
2. Duurzaam eten is hetzelfde als biologisch eten
Nee, duurzaam is veel meer dan dat. Biologisch is één manier van duurzamer eten. Bij biologische producten wordt er bijvoorbeeld niet gebruikgemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en gentechnologie. Bij duurzaam geproduceerde producten gaat het om de balans tussen dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en impact op de natuur.
3. Alleen verse producten zijn duurzaam
Fout! Diepvriesgroenten zijn soms bijvoorbeeld zelfs duurzamer dan verse groente. Conserveermethoden, oftewel manieren om voedsel langer houdbaar te maken zoals invriezen en drogen, kunnen er juist voor zorgen dat bepaalde voedingsstoffen in producten beter bewaard blijven en dus niet verloren gaan als je het wat langer laat liggen. Bovendien maakt het producten veel langer houdbaar en voorkom je daarmee voedselverspilling.
4. Duurzaam eten betekent geen vlees eten
Het eten van minder dierlijke eiwitten is absoluut belangrijk, zowel voor mens als planeet, maar dat betekent niet dat je het (bijna) volledig moet schrappen uit je voedingspatroon. Eet bijvoorbeeld één of meerdere dagen in de week geen vlees. Een dag zonder vlees wordt vaak gezien alsof er iets mist, terwijl er genoeg alternatieven zijn die maken dat je kunt blijven genieten van je avondeten.
5. Duurzaam eten is ingewikkeld en beperkt
Het aanbod op het gebied van duurzamer eten is veel breder dan de meeste mensen zich realiseren. Voor velen is het onbekend terrein en daarom wordt gedacht dat er niet veel opties zijn. Toch is duurzamer eten met alledaagse recepten heel goed te doen en dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.