Vitamine B als kuur tegen luchtvervuiling?

Een Amerikaanse studie heeft uitgewezen dat vitamine B de schadelijke effecten van luchtvervuiling mogelijk tenietdoet. De studie was echter kleinschalig waardoor er meer bewijzen nodig zijn om de bevindingen te ondersteunen. 
door
Liza
Leestijd 2 min.

De studie in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) onderzocht in het eerste menselijke experiment of de impact van fijn stof kon tegengegaan worden door vitamine B.

Tien proefpersonen kregen een  vitamine B-kuur terwijl ze werden blootgesteld aan lucht met een hoge concentratie aan PM2,5 bevatte. Dat is een van de gevaarlijkste fijne stofdeeltjes en heeft een diameter van slechts 2,5 micrometer.

Ademhalings- of hartaandoeningen

Het microdeeltje is zo klein dat het tot in de longen kan dringen en ademhalingsproblemen of zelfs hartproblemen kan uitlokken. Dieselmotoren, houtkachels en chemische processen zijn daarbij de grootste boosdoeners.

Hoopvol

De resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend. Vier weken vitamine B slikken kan de effecten van de schadelijke fijne stofdeeltjes op de genstructuur van mensen met 28 tot 76% verminderen.

Toch is het nog te vroeg om van een grote doorbraak te spreken. Er zijn bepaalde beperkingen aan het onderzoek: de testgroep van tien personen is nog te klein om definitieve uitspraken te kunnen doen en het is nog onduidelijk welke dosissen nodig zijn om resultaten te boeken.

"Er zijn meer studies nodig in steden als Mexico of Beijing om na te gaan of de effecten van onze studie ook standhouden bij mensen die chronisch blootgesteld worden aan vervuilde lucht", verklaart Jia Zhong, een van de onderzoekers.

Het belangrijkste volgens de onderzoekers blijft echter om de oorzaak (namelijk luchtvervuiling) aan te pakken, eerder dan een remedie te vinden voor problemen die de mens veroorzaakt.