Vitamines en suppelemten: zonde van de centen?

Een beter afweersysteem, snel spierherstel of glanzend haar: voor elke wens of elke kwaal bestaat er een passend voedingssupplement. Maar wat is de zin of onzin van deze magische pillen? Personal coach Tess van Beurden staat stil bij de populairste soorten.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Vitamine C

Dit is de bekendste en de populairste vitaminepil. Het mag dan ook niet verbazen dat vitamine C tal van interessante functies vervult. Zo ondersteunt het onze weerstand, doet het dienst als antioxidant en verbetert het de opname van ijzer. Op dagelijkse basis hebben we zo'n 70 milligram nodig, wat vergelijkbaar is met de hoeveelheid vitamine C in een appelsien. Er bestaan echter ook onderzoeken die aanraden om minstens 2000 milligram per dag binnen te krijgen. Toch is het belangrijk om niet zomaar eender welke vitamine C-pil uit de rekken te plukken. Veel pillen bevatten immers ascorbinezuur, een onnatuurlijke vorm van vitamine C. Een beter alternatief voor deze chemische vitamines zijn camu-camu bessen, puur natuur of in poedervorm bij het ontbijt.

Vitamine D

Foto Pexels

Om vitamine D binnen te halen, volstaat het om gewoon in de zon te lopen. Doe dit bij voorkeur wanneer het niet te warm is en ook niet langer dan een uur. Wie langdurig in de felle zon loopt, beschermt zichzelf best tegen zonnebrand, maar die verhindert de opname van vitamine D. Gelukkig kan je ook vitamine D halen uit je voeding, met name uit vette vis, kaas, eigeel of sommige zuivelproducten. Wie dat soort voedingsmiddelen niet vaak op het menu zet, kan eventueel vitamine D3 bijnemen. Dit is vooral handig tijdens de wintermaanden, in de zomer is dit niet nodig. Ga best wel op zoek naar een natuurlijke vitamine D en slik niet eender welke pil.

Multivitamines

De naam van dit soort vitamines klinkt veelbelovend, maar niet elk multivitamine doet wat het belooft. Cruciaal bij dit soort pillen is goed te checken welke werkzame stoffen in een supplement zitten. Hoe hoger die werkzame stoffen, hoe groter het effect. Het verschil tussen de merkpillen en de A-merken kan hier soms groot zijn. Verder is het ook belangrijk dat je even kijkt naar wat je lichaam daadwerkelijk nodig heeft. Wie bijvoorbeeld te veel vitamine B6 neemt, kan zich zelfs moe en futloos gaan voelen. De simpelste manier om dit te voorkomen, is door je vitamines te halen uit groenten en fruit. Maar als je toch bijkomende pillen wil slikken, check dan heel goed wat er precies in zit.

Vitamine B12

Foto Pexels

Vooral vegetariërs en veganisten hebben snel last van een tekort aan vitamine B12. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat het vooral te vinden is in boter, vlees, vis, melk, kwark, yoghurt en eieren. Wie plantaardig eet, kan dit tekort opvangen door dagelijks één B12-vitaminepil te slikken. Kan je niet goed inschatten of dit voor jou noodzakelijk is? Dan kan het handig zijn om even na te gaan of je last hebt van deze klachten: gevoelloze tenen of vingers, tintelingen en evenwichtsproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine B12 ervoor kan zorgen dat je je vrolijker voelt en dat je slaapkwaliteit verbetert.

Mare Hotterbeekx

Sport jij met ons mee? Deel jouw foto's, vragen en tips voor Tess via Instagram onder #MetroFeelGood #FeelFanTesstic. Meer work-outvideo's health tips en weetjes vind je hier