Vlaams wandelparadijs: van Halen tot Hoegaarden
De Getevallei strekt zich uit over de gemeenten Geetbets, Kortenaken, Linter, Tienen en Zoutleeuw. Vandaag heerst er rust in deze vallei van de Kleine en Grote Gete, maar dat was niet altijd zo. Het was vroeger een grensgebied waar graven en hertogen wel eens slaags raakten. Ook tijdens de eerste dagen van de Eerste Wereldoorlog ging het er stevig aan toe. Vandaag vind je hier vooral rust, dankzij eindeloze akkers en weiden met populieren en tal van fruitbomen. Die sieren in de lente de regio met kleurrijke bloesems. Het is dus hét moment om deze streek te bezoeken.
Met het vernieuwde netwerk zal je wel even zoet zijn, want het telt maar liefst 250 kilometer wandelplezier. Je wandelt van knooppunt naar knooppunt. Zo kan je zelf je tocht uitstippelen en de afstand bepalen met de kilometeraanduidingen op de kaart. Dankzij dit netwerk wordt wandelen in de Getevallei haast eindeloos, vertelt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.
Wandelroute van het jaar
Samen met het wandelnetwerk van Haspenhouw viel de Getevallei op de Fiets- en Wandelbeurs in de prijzen bij de uitreiking van wandelroute van het jaar'. De jury prees onder meer de goede bewegwijzering, de leuke suggesties voor wandelingen en het duidelijke overzicht van bijzondere plekjes.
Naast de mooie wandelroutes kan je in de regio ook kleine authentieke dorpen en gehuchten, en erkende natuurreservaten ontdekken, zoals Aronst Hoek in Geetbets, Viskot in Linter en Het Vinne in Zoutleeuw.
Tips
Na een stevige wandeltocht, moet je uiteraard op krachten komen. Gelukkig kom je in deze regio heel wat gezellige cafés en brouwerijen tegen. Zo is Brouwerij en Stokerij Wilderen een echte aanrader. Naast deze imposante alcoholstokerij uit 1890 is er het café waar je de zelfgebrouwde bieren, jenevers en gins kan proeven.
Passeer zeker langs Zoutleeuw. Met zo'n 8.500 inwoners heeft het de allures van een kleine gemeente, maar toch mag het zich een stad noemen omdat het vroeger een belangrijke rol speelde als een van de zeven leidende steden in het Groothertogdom Brabant. De vele monumentale gebouwen zijn daar het levende bewijs van. Een bezoekje aan de Sint-Leonarduskerk kan daarbij niet ontbreken. Ze ontsnapte niet alleen aan de Beeldenstorm, maar ook aan de Franse Revolutie.
Wie nog niet moe is na een lange wandeling, kan in de Marollenkapel in Hoegaarden terecht voor een heuse starparty. Een keer per maand kunnen nachtraven de sterren in de hemel bewonderen, als het niet te bewolkt is tenminste. Noteer 14 mei alvast in je agenda en hoop dat de weergoden goedgezind zijn, want dan vindt het volgende sterrenfeestje plaats!
Praktisch
Foto's Wikimedia en L. Loeckx