Vlaamse toerist ontdekt Wallonië
Investeren in Wallonië is hipper dan ooit. Zo kochten Gert Verhulst en Hans Bourlon Plopsa Coo in de Ardennen en heeft ondernemer Marc Coucke de overname van twee avonturenparken in Durbuy in het vizier. Ook de gewone Vlaming toont steeds meer interesse in Waals vastgoed. Dat blijkt uit een analyse van Vlaamse investeerder James Mennekens, die zich baseerde op gegevens van Observatoire du tourisme Wallon, FOD Economie en toeristische experten in Wallonië.
Toeristen beter verspreid
Om aan de stress van het dagelijkse leven te ontsnappen, steekt de Vlaming steeds vaker de taalgrens over. In de laatste weken van vorig jaar en de eerste weken van 2016 werden de toeristische logies in Wallonië voor 43% bezet door Vlamingen. «Dat is 4% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar de Vlaming ziet Wallonië dan ook meer en meer als de ideale plek voor een korte vakantie», zegt James Mennekens, de sterkhouder achter Your Nature en de vroegere CEO van Center Parcs (Pierre & Vacances). «Ruim 85% van de Vlamingen blijft er maximum drie dagen. En goed 70% trekt er vooral naartoe omdat het zo dichtbij is.»
Vroeger stond Wallonië voor veel mensen gelijk aan de Ardennen, maar de dag van vandaag trekt 40% van de Vlaamse toeristen naar andere Waalse regio's. «Vooral Henegouwen doet het goed, en dat is geen toeval met Païra Daiza in de buurt», verduidelijkt Mennekens.
Vastgoed wint aan populariteit
Ook de interesse in Waals vastgoed is toegenomen. In het eco-resort Your Nature wordt volop gebouwd aan 193 vakantievilla's. Nog voor ze er goed en wel staan, is de helft al verkocht. «We zien dat de interesse van Vlaamse investeerders toeneemt en dat hij niet alleen meer richting kust of Spanje kijkt», zegt James Mennekens. «Ze zoeken in Wallonië een soort groen luxetoerisme: avontuurlijk, ecologisch, maar op tijd en stond toch met de nodige luxe. En ook het rendement bij verhuur - tot 5% - trekt aan.»