Vlaanderen rukt naar rechts, Wallonië en Brussel kiezen links
Vlaams Belang "wil verantwoordelijkheid opnemen". Dat heeft partijvoorzitter Tom Van Grieken verklaard in zijn overwinningsspeech. Hij steekt daarbij expliciet de hand uit om mee te besturen. Van Grieken hoopt dat deze verkiezingsdag een "zondag van hoop" wordt, waarmee "er niet langer sprake is van twee soorten kiezers: de kiezers naar wie wordt geluisterd en de kiezers naar wie niet wordt geluisterd".
Spreidstand over taalgrens
"Ik zal luisteren naar Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en vragen hoe hij zijn partij ziet evolueren", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. Zijn partij wordt afgestraft, maar de N-VA blijft wel de grootste partij in het federale halfrond met 25 zetels, al zijn dat er 8 minder dan de voorbije legislatuur. Volgens zijn partijgenoot Jan Jambon wordt de spreidstand tussen Vlaanderen en Wallonië alsmaar groter. "De kaarten liggen heel moeilijk: Wallonië heeft zeer links gekozen, Vlaanderen heeft een rechts signaal gegeven", aldus Jambon.
Een nieuwe Zweedse coalitie is hoe dan ook uitgesloten in het federale parlement waar N-VA, Open VLD, CD&V en MR 12 zetels te kort komen. De socialisten hebben 27 zetels, de liberalen 26 en de groenen 21. Uiterst links, waar PVDA voor het eerst over de kiesdrempel wipt, komt uit op 16 zetels.
Als het cordon sanitaire gehandhaafd wordt, is paarsgroen een mogelijkheid, al haalt die combinatie 75 zetels op 150. Een andere optie is een olijfboomcoalitie, met groen, socialisten en christen-democraten, plus PVDA/PTB waardoor de coalitie uitkomt op 83 zetels. De meest logische coalitie lijkt er een van N-VA, met de liberalen en socialisten. Die combinatie is goed voor 78 zetels. Als die coalitie wordt aangevuld met groen haalt die mogelijkheid zelfs 99 zetels, een ruime meerderheid dus.