Vleesetende planten kunnen tellen

De venusvliegenvanger, een kleine, vleesetende plant, kan tellen. Dat hebben Duitse wetenschappers ontdekt. De plant wacht tot zijn haartjes meerdere keren in een korte periode worden aangeraakt, voordat het zich dichtklapt en zijn prooi begint te verteren.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

Wetenschappers dachten al langer dat vleesetende planten konden tellen, maar nu is het voor de eerste keer ook bewezen. Ze ontdekten dat venusvliegenvanger aanrakingen omzet in elektrische impulsen en pas na een aantal impulsen reageert. Planten hebben geen zenuwstelsel, zoals dieren dat hebben, maar kunnen plotse elektrische pieken, veroorzaakt door biochemische veranderingen, via het oppervlakte van de cellen doorgegeven worden.

Als een prooi twee keer binnen de 20 seconden in contact komt met de haartjes van de venusvliegenvanger, dan zal de plant zich sluiten. Zo voorkomt de plant dat het zich sluit omwille van bijvoorbeeld een druppel water. Vanaf dat de prooi de haartjes voor een derde keer raakt, komt het verteringssysteem van de plant op gang.

Foto Pixabay