Volgens een nieuwe studie zijn er te veel wetenschappelijke studies

door
Joris
Leestijd 2 min.

Het lijkt wel of er elke keer weer een nieuwe studie naar je hoofd wordt geslingerd. Je moet meer koffie drinken en dan toch weer minder koffie. Melchocolade is beter dan donkere chocolade of is het nu omgekeerd? Kortom volgens wetenschappers zijn er te veel studies. Toch is er een nieuwe studie voor nodig om dit probleem te belichten. Dit staat in een artikel van de krant 'Attention decay in science'.

Professoren van de Universiteiten in Finland en Californië concluderen dat een exponentiële groei in wetenschappelijke studies het moeilijker maakt om de relevante publicaties eruit te halen. Met andere woorden, er zijn te veel studies om door het bos de bomen nog te zien, want zelfs de experten hebben er moeilijkheden mee.

Volgens de onderzoekers komen er gewoon elk jaar nog meer wetenschappelijke studies bij. Hoe meer er bijkomen, hoe minder aandacht de wetenschappers kunnen geven aan elke studie. 'De artikels over de studies worden sneller gepubliceerd maar verdwijnen even goed snel uit beeld. Experten kunnen al de informatie over hun onderzoeksvelden niet meer bijhouden' vertelt de studie.

De levensduur van elke studie, tweet, feit of statement is van korte duur. Door de exponentiële groei van het aantal studies kan er ook belangrijke informatie en data over het hoofd worden gezien. Dit komt mede door de effecten die het digitale tijdperk heeft op cultuur en het menselijk brein. Toch is dit de eerste studie die aangeeft dat wetenschappers ook lijden aan een te veel aan informatie.