Volkscongres moet keizer' Xi Jinping meer macht geven
De bijeenkomst van het Volkscongres is officieel de belangrijkste politieke gebeurtenis van het jaar in China. Maar criticasters zien de twee weken durende bijeenkomst in de Grote Hal van het Volk in Peking in de eerste plaats als een schouwspel van een pseudoparlement', dat enkel maar beslissingen zal bekrachtigen die eerder al door de heersende Communistische partij (CCP) werden genomen.
Mao Zedong
De belangrijkste beslissing zal gaan over de uitbreiding van de macht van president Xi Jinping. Het volkscongres zal komende week instemmen met een grondwetswijziging waarmee de limiet van twee presidentiële ambtstermijnen naar de prullenmand wordt verwezen.
De 64-jarige Xi Jinping zal op die manier zo lang hij wil aan het hoofd van de Volksrepubliek kunnen blijven. Die controversiële grondwetswijziging plaatst hem op gelijke hoogte met Mao Zedong, die van 1949 tot aan zijn dood in 1976 de facto de leider was van het land.
Keizer
Hoewel de aankondiging van die machtsuitbreiding eind februari enigszins als een verrassing kwam, komt de maatregel volgens waarnemers niet volledig uit de lucht vallen. Xi heeft de voorbije jaren al een personencultus rond zich opgebouwd die sinds Mao niet meer gezien was.
In de Chinese staatsmedia wordt de verlenging van de ambtstermijn van Xi dan ook toegejuicht als een teken van "stabiliteit". Maar elders weerklinken meer kritische noten over het bewind van de Chinese president. Sommige buitenlandse media en Chinese bloggers omschrijven hem als een keizer', een verwijzing naar de autoritaire dynastieën die tot het begin van de twintigste eeuw aan de macht waren in China.
De machtsuitbreiding van de president tekent zich overigens niet enkel af in een uitbreiding van zijn termijn. Ook zijn gedachtegoed - omschreven als "een nieuw tijdperk van socialisme in Chinese stijl" - zal in de grondwet worden verankerd. Met andere woorden: iedereen die in de toekomst nog kritiek levert op Xi, zal in strijd met de Chinese grondwet handelen.